FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
oprez

Simptomi upale pluća: zabrinjavajući znak na plućima nakon covid infekcije koji bismo trebali ozbiljno shvatiti

Blaga upala pluća može se liječiti kod kuće s puno odmora i tekućine, a rizične skupine mogu razviti teže simptome i mogu zahtijevati bolničko liječenje


Kako se omikron nastavlja širiti, rizik od razvoja dugoročnih zdravstvenih komplikacija i dalje raste. Velika opasnost s covidom je da nikad ne znate u kojem će smjeru ići simptomi. Dok neki imaju samo blage simptome, drugi se suočavaju s dugotrajnim zdravstvenim problemima potaknutim infekcijom koronavirusa. Jedna uobičajena komplikacija koja se može razviti nakon bilo kakvih virusnih infekcija, uključujući koronavirus, je upala pluća.


Što se događa u plućima kad virus uđe u tijelo

Može se javiti upala pluća raznih stupnjeva težine - od blagih do teških - te stanja opasnih po život, poput šoka, otežanog disanja s akutnim respiratornim distresnim sindromom (ARDS) i oštećenja brojnih organa (višeorgansko zatajenje) koje može dovesti do smrtnog ishoda.

- Cirkuliranje koronavirusa u krvi (viremija) uzrokuje prvih 5 -7 dana opći infektivni sindrom, s porastom tjelesne temperature, umorom, bolovima u mišićima i zglobovima. U dijela bolesnika, nakon početnog poboljšanja između petog i osmog dana bolesti, dolazi do pogoršanja i nastanka plućnih tegoba. Viremija potiče imunosni odgovor organizma, koji je često neprimjeren i preuveličan. U dijelu osoba razvija se "citokinska oluja", tj. izlučivanje većih količina citokina iz brojnih imunih stanica, koji inače imaju ulogu komunikacije i orkestracije imunosne reakcije. Velika količina različitih citokina uzrokuje disonanciju, neusklađeni, neučinkoviti i nekoordinirani upalni odgovor zbog zbunjujućih i konfliktnih signala različitih citokina. Rezultat je difuzno oštećenje stanica pluća, dominantno alveola, potom i endotela plućnih kapilara. Posljedica su upala pluća, vaskulitis i mikrotromboembolizacije u plućima. Također su moguće još teže komplikacije kao sepsa, sekundarna hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) i autoimuni poremećaji. Jedna trećina osoba oboljelih od covida s bolnički liječenom i preboljelom upalom pluća u sklopu covid infekcije nakon 54 dana ima radiološke promjene na plućima uočljive na slikovnom prikazu pluća (računalna tomografija ili CT) - objasnila je za PLIVAzdravlje prof. dr. sc. Sanja Popović Grle, prim. dr. med., specijalist pulmolog.


Simptomi upale pluća

Početak upale pluća može biti iznenadan, pojavljuje se u roku od 48 sati praćen kašljem sa sluzi. Gusta sluz je žuta, zelena ili smeđa, a ponekad i krvava.

Jedan od prvih i zabrinjavujućih znakova upale pluća može se uočiti u disanju, koje postaje otežano, odnosno napornije te se opisuje kao "brzo i plitko". Ponekad bi mogli ostati bez daha, čak i tijekom odmora. Također možete osjetiti bol u prsima, koja se pogoršava pri disanju ili kašljanju.

Drugi uobičajeni znakovi mogu uključivati ubrzan rad srca, visoku temperaturu, znojenje i drhtanje, gubitak apetita i opći osjećaj da vam je loše.

Rjeđi simptomi su glavobolje, umor, mučnina, povraćanje, teško disanje, bol u zglobovima i mišićima, kao i zbunjenost te dezorijentacija.

Svima koji imaju znakove upale pluća savjetuje se posjetiti liječnika. Međutim, ako počnete kašljati krv ili imate izražene poteškoće u disanju, najbolje je potražiti hitnu pomoć.


Tko je u opasnosti od razvoja upale pluća

Oni koji su najviše izloženi riziku od razvoja upale pluća uključuju:

* novorođenčad i vrlo malu djecu,

* starije osobe,

* pušače,

* osobe s drugim zdravstvenim stanjima kao što su astma, cistična fibroza, bolesti srca, bubrega ili jetre.

Blaga upala pluća može se liječiti kod kuće s puno odmora i tekućine, a rizične skupine mogu razviti teže simptome i mogu zahtijevati bolničko liječenje.


Komplikacije upale pluća

O općem zdravlju, dobi i vrsti te stupnju upale pluća ovisi hoće li osoba razviti ozbiljne ili smrtonosne komplikacije:

✓ Bakterije u krvotoku - upala pluća može biti opasna po život kad upala ispuni alveole u plućima i otežava disanje. U nekim slučajevima zaraza se može proširiti na krvotok i druge organe.

✓ Nakupljanje tekućine i upala oko plućnih krila - ponekad se tekućina nakuplja između tanke, prozirne membrane (pleure) koja prekriva pluća i membrane koja ovija unutarnju površinu prsnog koša (pleuralni izljev). Normalno, pleura je glatka te omogućava da pluća lagano klize po plućnom košu prilikom udisaja i izdisaja. Ali kad se pleura oko pluća upali, može se nakupiti tekućina i doći do sveopće upale.

✓ Apsces pluća - šupljina koja sadrži gnoj (apsces) koji se stvara u području zahvaćenom upalom pluća također je potencijalna komplikacija.

✓ Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) - upala pluća zahvaća uglavnom cijelo područje oba plućna krila pa je disanje otežano, a tijelu nedostaje kisik. Podležeća bolest pluća bilo koje vrste, ali naročito KOPB povisuju rizik za nastanak ARDS-a.


Kako spriječiti upalu pluća

Najbolji način za smanjenje rizika od razvoja upale pluća su promjene načina života, uključujući prestanak pušenja. Pušenje, naime, oštećuje pluća i povećava rizik od infekcije.

Drugi savjet bio bi ograničiti konzumaciju alkohola, jer zlouporaba alkohola može oslabiti prirodnu sposobnost pluća da se bori protiv infekcije.

Svima s visokim rizikom od upale pluća također se savjetuje cjepivo protiv gripe i covida, uključujući docjepljivanje kako biste se spriječili u razvoju upale pluća kao nuspojave korone.

Linker
23. travanj 2024 17:51