SHUTTERSTOCK
oprez

Simptomi raka gušterače: četiri znaka u stolici na koje treba obratiti pozornost

Često nam organizam šalje signale koje je dobro poslušati jer nam mogu spasiti život i omogućiti uspješnije liječenje. Među njima je rak gušterače koji se ubraja među one s najnižom stopom preživljenja i zato je uočavanje ranih znakova od vitalnog značaja

Gušterača je žlijezda koja ima dvije glavne funkcije - stvaranje enzima koji pomažu probaviti hranu i stvaranje hormona poput inzulina za kontrolu razine šećera u krvi u tijelu. Gušterača se nalazi u trbuhu što znači da se uobičajeni simptomi bolesti mogu uočiti kada idete na zahod. Prema britanskoj udruzi Akcija protiv raka gušterače, u našoj stolici postoje četiri znaka povezana s mogućim rakom gušterače.


* Blijeda, smrdljiva i plutajuća stolica

Velike, blijede, smrdljive i plutajuće stolice gotovo uvijek upućuju na bolest gušterače. U stolici ima previše masti jer se hrana ne probavlja pravilno.


* Zatvor ili proljev

Bolest gušterače nerijetko mogu pratiti i zatvor (ponekad praćen bolovima u trbuhu) te proljev (vodene stolice više od tri puta dnevno).

Zatvor i proljev nisu nešto oko čega treba dizati veliku buku i uglavnom traju kratko, ali ako se promjena u pražnjenju crijeva nastavi događati ili traje dulje od tjedan dana, otiđite liječniku. To ne znači da imate rak gušterače, ali važno je istražiti uzrok, a liječnik opće prakse možda će moći lako riješiti vaše simptome.


* Bol ili nelagoda u trbuhu

Bol u trbuhu ili nelagoda jedan je od najčešćih i često jedan od prvih simptoma raka gušterače. Bol ili nelagoda mogu biti uzrokovani tumorom koji napada živce ili organe koji leže u blizini gušterače, a osjeti se obično iznad pupka i ispod područja dojke (koje se naziva epigastrično područje). Međutim, neki pacijenti navode da imaju bol i nelagodu bez određenog mjesta, navodi Akcija protiv raka gušterače.


* Žuta koža

Ako primijetite da vam je koža požutila svakako trebate otići liječniku. Žutica sama po sebi nije bolest već simptom koji može ukazivati i na bolest jetre (visoka razina bilirubina), a česta je kod osoba s rakom gušterače jer žučni kanal može biti blokiran tumorom, a žuti pigment (bilirubin) koji se obično izlučuje, nakuplja se u tijelu. Žutica je možda bezbolna, ali se ponekad javljaju svrbež i osjećaj iritacije. Također može vam se učiniti da je koža vruća, a osjećaj neugode dovodi do potrebe za češanjem.


Ostali simptomi raka gušterače su:

  • blaga bol u leđima
  • gubitak apetita
  • spora probava
  • mučnina i povraćanje
  • pojava dijabetesa
  • umor
  • neobjašnjivo mršavljenje.
Linker
05. ožujak 2024 19:46