Vitamin C od presudne je važnosti u borbi protiv virusa i prehlada, upala pluća, čak i protiv bolesti srca i raka, jača imunosni sustav i pomaže održati vitalnim naše stanice i kožu

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
pripazite

Simptomi kroničnog manjka vitamina C zbog kojih biste trebali porazgovarati s liječnikom

Skorbut se lako liječi dodavanjem vitamina C u prehranu unosom svježeg voća i povrća ili uzimanjem suplemenata na bazi vitamina C

Ljudi ne mogu sintetizirati vitamin C u tijelu pa je on stoga esencijalan dio prehrane. Prisutan je u brojnim namirnicama, a prodaje se i kao dodatak prehrani. Izuzetno je važan za ljudsko tijelo, a akutni manjak vitamina C može dovesti do razvoja skorbuta. Sve do kraja 18. stoljeća mnogi mornari koji su odlazili na daleka putovanja morem imali su malen ili nikakav unos vitamina C te su često obolijevali od skorbuta, no skorbut je moguć i danas. Naravno, skorbut je u današnje vrijeme znatno rjeđa pojava, ali činjenica je da postoji velik broj namirnica koje moraju biti dio vaše svakodnevne prehrane kako biste bili sigurni da nećete imati manjak ovog važnog vitamina.

Zbog njegove uloge antioksidansa kao i uloge koju ima u imunološkom sustavu, vitamin C se preporučuje i kao način prevencije i liječenja raznih bolesti. Britanski zdravstveni sustav (NHS) upozorava da skorbut nastaje ako u prehrani nema dovoljno vitamina C tijekom najmanje 3 mjeseca. Srećom, čak i osobe koje se ne hrane naročito zdravo obično nisu u riziku od razvoja skorbuta. Unatoč tome, postoji nekoliko faktora koji povećavaju rizik za razvoj skorbuta, a to su izostanak svježeg voća ili povrća iz prehrane tijekom dužeg perioda, anoreksija ili dugoročna ovisnost o drogama ili alkoholu koja utječe na vašu prehranu. NHS upozorava i da su pušači izloženi većem riziku jer pušenje smanjuje količinu vitamina C koju tijelo dobiva iz hrane koju unosite. I pasivno pušenje također može smanjiti razinu C vitamina u tijelu. Ako ste trudni ili dojite, u tim stanjima vaše tijelo treba veću količinu tog vitamina.


Siptomi manjka

Postoji više simptoma skorbuta na koje bi valjalo obratiti pažnju, a neki od njih će se pojaviti na koži i oko usta. NHS navodi da otečene desni koje krvare mogu biti znak manjka vitamina C te upozorava da ponekad može doći i do ispadanja zuba. Osim toga, trebali biste obratiti pažnju i na promjene na koži. Primijetite li crvene ili plave mrlje na koži, obično na cjevanici, ili se na koži lako stvaraju masnice, i to bi mogao biti znak skorbuta. Postoje i neki drugi simptomi pa tako NHS savjetuje da porazgovarate sa svojim liječnikom primarne zdravstvene zaštite o tome imate li rizik za njegov razvoj ako se stalno osjećate jako umorno i slabo ili ste stalno tužni i razdražljivi. Simptomi manjka vitamina C uključuju opću slabost i loše raspoloženje te je vrlo važno obratiti se liječniku ako primijetite takve simptome kod sebe. Naposljetku, osjećate li snažnu bol u zglobovima ili nogama, također se obratite liječniku. Skorbut se lako liječi dodavanjem vitamina C u prehranu unosom svježeg voća i povrća ili uzimanjem suplemenata na bazi vitamina C. Voće, a naročito citrusno voće, voćni sokovi i razno povrće predstavljaju odlične izvore vitamina C. Također, postoji i velik broj žitarica za doručak koje su obogaćene tim vitaminom. Većina osoba koje se počnu liječiti zbog skorbuta osjeća se bolje već kroz 48 sati, a u roku od dva tjedna se potpuno oporavljaju.

Kad je riječ o suplementima s vitaminom C, oni mogu biti u interakciji s nekim lijekovima pa se posavjetujte s liječnikom prije nego što ih počnete uzimati. Inače, vitamin C nije toksičan i smatra se da ne uzrokuje ozbiljne nuspojave ako se uzme u prevelikoj količini. Najčešće nuspojave su proljev, mučnina, grčevi u trbuhu i druge gastrointestinalne smetnje koje su posljedica osmotičkog efekta neapsorbiranog vitamina C u gastrointestinalnom traktu. Izraziti simptomi manjka ovog vitamina javljaju se samo ako unos padne ispod otprilike 10 mg dnevno tijekom više tjedana zaredom.

Linker
07. travanj 2024 05:35