Razlog njihova nastanka je povećano stvaranje pigmenta melanina u površinskom sloju kože.
 Foto: iStock
Točkice od sunca

Simpatičnih pjegica možete se riješiti na prirodan i brz način

Već nakon vrlo kratkog izlaganja UV zrakama pjegice se javljaju kod osoba svjetlije puti koje gotovo nikada ne tamne ili tamne vrlo teško.

Mada su potpuno bezopasne, čak mogu djelovati i simpatično, pjegice od sunca većini su žena nepoželjna pojava. Osim na licu, uglavnom na obrazima, nosu i čelu, gdje su najvidljivije, žutosmeđe točkaste nakupine mogu se pojaviti i na dekolteu, rukama, leđima, ramenima i drugim dijelovima tijela izloženim suncu.

Površina im je obično samo nekoliko milimetara i jasan su znak da je osoba osjetljiva na utjecaje sunčeva zračenja.

Pigment melanin

Kao posljedica izlaganja suncu najčešće se javljaju kod osoba svjetlije puti koje gotovo nikada ne tamne ili tamne vrlo teško. Pojavljuju se već nakon vrlo kratkog izlaganja UV zrakama kod osoba sa svjetlom, prirodnom narančastom ili crvenkastom kosom, a mnogo rjeđe kod onih tamnije puti i tamnije kose. Razlog njihova nastanka je povećano stvaranje pigmenta melanina u površinskom sloju kože.

Većina ljudi koji imaju pjegice na licu žele ih se riješiti ili barem učiniti manje vidljivima. Najjednostavniji i najmanje agresivan način uklanjanja pjega je pomoću biljnih krema za izbjeljivanje na bazi potočarke, koje uz ekstrakt ove biljke sadrže i vitamine C i E.

Vitamin E djeluje kao zaštita od oksidacije i nastanka novih pjega, štiti kožu od djelovanja slobodnih radikala i djeluje protiv starenja, dok vitamin C daje iznimno dobre rezultate u osvježavanju kože, njezinu izbjeljivanju i posvjetljivanju te stimulira stvaranje kolagena.

Foto: iStock
Iako je najbolji način za sprečavanje pojave pjegica od sunca potpuno izbjegavanje UV zraka, to je gotovo nemoguće postići.

Kreme ili laser

Iako je najbolji način za sprečavanje pojave pjegica od sunca potpuno izbjegavanje UV zraka, to je gotovo nemoguće postići. Stoga je najbolje vrijeme za njihovo uklanjanje u jesen, neposredno nakon sezone sunčanja, jer će se tada postići najbolji učinak. Jedan od suvremenih načina uklanjanja pjega je pomoću lasera koji ciljano djeluje na pigmentirane dijelove kože i tako ih uklanja i ujednačuje ten. U tom slučaju svakako se posavjetujte sa stručnom osobom, specijalistom dermatologom koji će najbolje znati procijeniti kakva je vrsta laserskog tretmana potrebna.

Suvremena estetska dermatologija nudi i manje invazivna rješenja u obliku specijalnih krema za izbjeljivanje koje sadrže hidrokinon. On u koži sprečava sintezu pigmenta melanina pa koža postaje svjetlija. Ipak, dermatolozi upozoravaju da predugom upotrebom krema na bazi hidrokinona može doći do nadražaja kože, svrbeža, upala i pojačanog stvaranja bora.

Prirodni recepti za uklanjanje pjega

Za uklanjanje pjega može poslužiti i neki od prirodnih recepata. Napravite losion od soka peršina, potočarke, limuna i maslačka i svake ga večeri nanesite na kožu prije spavanja.

Za masku za lice sitno narežite peršin, dodajte dvije žličice meda i 20 kapi limunova soka. Ovom smjesom namažite pjege i pustite da stoji barem dvadeset minuta. Masku koristite najmanje dva do tri puta tjedno kako biste postigli vidljiv rezultat.

Linker
01. travanj 2024 08:32