Suha, lomljiva kosa prekrivena velikom količinom peruti mogla bi biti znak da vam nedostaje vitamina B7.
 unsplash
baci oko

Šest znakova nedostatka vitamina koji nam se doslovno mogu vidjeti na licu

Ako niste sigurni uzimate li dovoljno vitamina, ponekad je dovoljno da se samo pogledate u ogledalo.

Bez vitamina se osjećamo slabo, tromo, umorno, apatično te smo skloniji raznim virusima. Ako niste sigurni uzimate li dovoljno vitamina, ponekad je dovoljno da se samo pogledate u ogledalo. Znakovi nedostatka mogu se vidjeti i na licu. Ovu su samo neki od njih.


Pretjerano blijeda koža

Ako vam je koža odjednom postala puno bljeđa nego što inače je, to može biti znak nedostatka vitamina B12. Ostali simptomi su pretjerani umor, zaboravnost, omaglice, problemi s vidom…

Vitamina B12 ima u svim namirnicama životinjskog porijekla, u crvenom i bijelom mesu, ribi i školjkama, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima.

ČITAJTE I: 9 znakova da vam nedostaje vitamin B12


Suha kosa

Suha, lomljiva kosa prekrivena velikom količinom peruti mogla bi biti znak da vam nedostaje biotin, poznat kao vitamin B7. To je često rezultat korištenja antibiotika. Da biste povećali razinu B7, morate češće jesti meso, ribu, povrće, voće, gljive i mahunarke.

Biotinom ipak najviše obiluju jetra, žumanjak, kvasac, losos, sir, avokado, cvjetača i cjelovite žitarice, no ima ga i u blitvi, ostalim mliječnim proizvodima, mrkvi, bananama, lješnjacima i sojinom brašnom.

ČITAJTE I: Svemogući vitamin B7: Štiti mozak i srce, a kožu čini mlađom...


Natečene oči

Ako ste uočili natečenost oko očiju i udova, vašem tijelu možda nedostaje jod. Tijelu je važan za proizvodnju hormona štitnjače koji su neophodni za normalan rast i razvoj. Jodom su najbogatije morske alge (najviše smeđe), školjke, rakovi, bakalar, tuna, jaja i puretina. U malim količinama ima ga u nekim vrstama povrća (u češnjaku, grahu, špinatu, blitvi, bijelom krumpiru, artičokama, šparogama), a od voća sadrže ga brusnice, jagode i ananas.

U maloj količini sadrže ga i pekarski proizvodi, jer se jod upotrebljava kao stabilizator za tijesto, i kravlje mlijeko, jer je jod sastojak stočne hrane.


Blijede usne

Blijede usne mogu biti znak da osobi nedostaje željeza. Niski arterijski tlak i redovite prehlade mogu biti daljnji znakovi nedostatka. Trebate jesti više crvenog mesa, svinjetina i peradi, ribe, školjki, cikle, leća, mahunarki, grožđica, sjemenki bundeve…

ČITAJTE I: Koliko nam je željeza dnevno potrebno i koji su znakovi nedostatka


Krvarenje desni

Krvarenje desni može ukazivati ​​na nedostatak vitamina C. Smanjena količina može dovesti do slabog imuniteta, bolova u mišićima i problema sa zubima.

Izvori vitamina C su: kivi, papaja, jagode, naranče, limun, dinja, grejp, maline, limeta, mango, borovnice, brusnice, kupine, ananas, grožđe, marelice, šljive, lubenica, banana, mrkva, trešnje, breskve, jabuke, kruške, krastavci, celer, brokula, cvjetača, češnjak, zelje, rajčica, sok od rajčice, tikvice, šparoge, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, poriluk, zelena salata, peršin).


Neobjašnjivi umor, vrtoglavica, trnci

Ako ste iscrpljeni čak i nakon što ste dobro spavali, vašem tijelu možda nedostaje vitamina B12. U ovom slučaju, transport kisika do organa je ometan i dovodi do umora, vrtoglavice i pospanosti. Ovaj vitamin također sudjeluje u normalnom funkcioniranju mozga i živčanog sustava. Nedostatak može uzrokovati obamrlost ili osjećaj strujnog udara.

Veći broj istraživanja pokazao je da postoji uska povezanost između manjka ovog vitamina i depresije. Opservacijske studije su otkrile da čak 30 posto osoba koje su hospitalizirane zbog depresije ima manjak vitamina B12, a liječnici sumnjaju da je taj broj i veći budući da testiranje razine vitamina B12 u organizmu nije standardna procedura u obradi psihičkih bolesnika.

Važno je napomenuti da su to svi indirektni simptomi nedostatka vitamina. Ako ste primijetili nešto od gore navedenog, posjetite liječnika kako biste dobili točniju dijagnozu.

Linker
24. travanj 2024 04:55