FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
bolest kostiju

Šest tihih znakova da možda imate osteoporozu

S pravom nazvana tihom bolešću, osteoporoza je bolest kostiju koju je nemoguće osjetiti. Tijelo gubi previše koštane mase, a često ne nadomješta gubitak


Procjenjuje se da će jedna od dvije žene i svaki četvrti muškarac stariji od 50 godina imati prijelom kosti zbog osteoporoze. Prof. dr. Tamara Vokes, ravnateljica Klinike za osteoporozu i metaboličke bolesti kostiju Sveučilišta Chicago, savjetuje da provjerite ove tihe znakove i odete na mjerenje gustoće kostiju.


1. Postali ste niži

Čine li vam se suknje odjednom duže, a hlače se odjednom vuku po cipelama? Izmjerite svoj gubitak tako da sadašnju visinu usporedite s onom koju ste imali u dvadesetim godinama. Za žene bi gubitak visine od 3-5 centimetara mogao biti znak osteoporoze. Muškarci koji su izgubili 5-7 cm visine koju su imali u dvadesetima imaju razloga za zabrinutost.


2. Gubite zube

Zubi mogu ispasti kada je čeljusna kost slaba. Iako gubitak zuba može biti simptom drugih bolesti, razgovarajte sa svojim liječnikom i napravite test gustoće kostiju.


3. Loše držanje ili grba

Kada kosti u kralježnici ne mogu izdržati tjelesnu težinu, izviju se, uzrokujući pogrbljeno držanje. Nakon velikog gubitka kalcija kralješci počnu popuštati te nastane grba. Grba je pouzdan znak da su kosti u kralježnici slabe.


4. Genetika

Ako netko u vašoj užoj obitelji ima osteoporozu, možda ste predisponirani za tu bolest.

- Genetika bez sumnja ima veliku ulogu, ali sve ovisi o puno čimbenika - kaže dr. Vokes. Ostali čimbenici rizika uključuju spol, rasu, status u menopauzi i tjelesnu težinu. Ako netko u užoj obitelji ima osteoporozu, preporučuje se što prije napraviti probir gustoće kostiju. Liječnik može preporučiti promjene u prehrani te lijekove, dodatke kalcija i režim vježbanja.


5. Imate osteopeniju

Rečeno vam je da imate nisku gustoću kostiju - osteopeniju. Niska gustoća kostiju jednostavno znači da je njihova gustoća - količina kalcija i minerala u vašim kostima - niža od prosjeka. To, međutim, ne znači da ćete razviti osteoporozu. Ako imate osteopeniju, dr. Vokes predlaže redovite testove gustoće kostiju kako biste otkrili osteoporozu prije nego što dođe do prijeloma. Neki lijekovi, dodaje, također mogu usporiti napredovanje gubitka koštane mase.


6. Prijelom kosti

Kad biste se spotaknuli na pločniku, vjerojatno ne biste slomili ni jednu kost, osim ako nemate osteoporozu. Osobe s osteoporozom mogu slomiti kost pri padu s visine.

- Ako imate prijelom, to često znači da su kosti slabe. Prijelom zgloba, kuka ili leđa od blage traume obično je znak da trebate izmjeriti gustoću kostiju - kaže dr. Vokes.


Linker
15. travanj 2024 02:54