Određena doza stresa može pojačati rad mozga i pomoći da se koncentriramo, ali kronični stres ima moć učiniti upravo suprotno
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
znakovi upozorenja

Šest stvari koje se događaju našem tijelu neposredno prije živčanog sloma

Živčani slomovi su obično uzrokovani stresom i tjeskobom, kada se osoba osjeća preplavljeno u nekom aspektu svog života, što najčešće uključuje rad, odnose i novac

Živčani ili emocionalni slom je, na tehničkoj razini, kategoriziran kao stresna situacija koja dovodi do nemogućnosti osobe da normalno funkcionira u svakodnevnom životu. Živčani slomovi su obično uzrokovani stresom i tjeskobom, kada se osoba osjeća preplavljeno u nekom aspektu svog života, što najčešće uključuje rad, odnose i novac.

No, živčani slom zapravo nije zdravstveno stanje, samo ime nije medicinski izraz već se njime opisuje situacija koja ukazuje na to da trebate riješiti neke mentalne probleme. To je zapravo stanje uma i način kako tijelo govori da je prestiglo svoju granicu izdržljivosti i da se trebate pozabaviti svojim emocijama.

Evo šest ranih znakova upozorenja na emocionalni slom koji ne biste trebali ignorirati.


1. Nepravilan rad srca

Živčani slom može se identificirati kroz nekoliko fizičkih simptoma, ali nepravilan rad srca je najčešći. Tijekom živčanog sloma možete osjećati kao da vam srce lupa iz prsa, što otežava disanje. To može pogoršati problem i onemogućiti vam da se smirite.


2. Napetost i glavobolja

Stres i tjeskoba mogu biti izvori intenzivnih glavobolja. Imaju sposobnost da se manifestiraju fizički, ali mi najčešće želimo da ostanu skriveni u sebi što uzrokuje napetost u tijelu, koja se na kraju "pomiče" u glavu i uzrokuje bol. Pokušajte duboko disati i ispraviti držanje što će vratnim mišićima pomoći da se oslobode pritiska.


3. Nepravilan san

Kad ste pod stresom, noćni odmor može biti nedostižan san. Nesanica vas može držati budnima satima, probuditi vas nekoliko puta tijekom noći ili vas probuditi prerano. No ponekad, intenzivan stres može uzrokovati prekomjerno spavanje, ali ćete se probuditi osjećajući se kao da niste dobro spavali i mogli biste poželjeti ostati u krevetu cijeli dan.


4. Želučani problemi

Stres, nervoza i anksioznost mogu izazvati akutne i kronične bolove u želucu. Probavni sustav izravno je povezan s našim mentalnim zdravljem, pa kada ne radi, najvjerojatnije je to zato što i naš mozak ima poteškoća s radom. Višak razine stresa nerijetko je okidač za sindrom iritabilnog crijeva, potaknutog odgovorom imunosnog sustava na stres.


5. Nemogućnost koncentracije

Još jedan znak živčanog sloma je nemogućnost koncentracije. Vaš um je predugo bio usredotočen na previše stvari, a sada mu je nemoguće fokusirati se na jedan određeni zadatak.

Određena doza stresa može pojačati rad mozga i pomoći da se koncentriramo, ali kronični stres ima moć učiniti upravo suprotno. U najtežim slučajevima, stres može potpuno omesti sposobnost mozga da zadrži pamćenje.


6. Anksioznost

Strah obično potakne anksioznost, koja se ne vidi odmah zbog osjećaja paralize. No kada spoznate da ste zapravo anksiozni dobro je isprobati prirodne načine opuštanja poput joge, boravka u prirodi i dubokog disanja.


ČITAJTE I: Važno je s vremena na vrijeme počistiti svoj 'mentalni nered'

Linker
05. ožujak 2024 21:38