Oboljeli moraju doslovce imati čelične živce da bi se na dnevnoj bazi mogli nositi s boli takvog intenziteta...
 unsplash
neizlježiva bolest

Šest stvari koje razumiju samo žene koje žive s endometriozom! 'Bol može biti paralizirajuća, a put do dijagnoze iscrpljujući...'

Za sve one koji se u toj bolesti osjećaju usamljeno, one koji su se tek suočili s dijagnozom ili sumnjaju da bi je mogli imati, bilo bi korisno da saznaju neke ključne činjenice o tome kako izgleda život s endometriozom.  

U jednom trenutku osjećate se odlično, no već za pet minuta mogu vas obuzeti takvi bolovi da ne možete zaustaviti suze. Tako izgleda život s endometriozom. Za sve one koji se u toj bolesti osjećaju usamljeno, one koji su se tek suočili s dijagnozom ili sumnjaju da bi je mogli imati, bilo bi korisno da saznaju neke ključne činjenice o tome kako izgleda život s endometriozom.

Endometrioza je kronična bolest kod koje su stanice sluznice maternice (endometrij) prisutne i izvan maternice, najčešće u abdomenu, ali mogu zahvatiti i druga tkiva i organe u tijelu. Osjetljive su na djelovanje estrogena te pod njegovim utjecajem rastu i krvare, što može uzrokovati kronične bolove i druge simptome, stvaranje priraslica i ožiljaka, oslabljenu funkciju jajnika i sluznice maternice, time i plodnosti. Ova kompleksna bolest pogađa oko deset posto žena, kod neplodnih žena pojavnost je i do 40 posto, a kod žena s bolnim ili obilnim menstruacijama i neredovitim ciklusima od 20 do 40 posto.

Smatra se hormonskom, autoimunom i genetskom bolešću sa sve dominantnijom epigenetskom podlogom, jer pod utjecajem različitih faktora iz okoliša dolazi do poremećene genske ekspresije, hormonskih promjena i autoimune agresije.


Bol može zaista biti nesnosna i paralizirajuća

Osobe koje ne boluju od endometrioze mogu pretpostaviti da je bol tipičan simptom koji se javlja kad tkivo endometrija počne rasti na mjestima gdje ne bi trebalo rasti. No, sigurno nemaju predodžbu o tome koliko nesnosna ta bol može biti. Oboljeli moraju doslovce imati čelične živce da bi se na dnevnoj bazi mogli nositi s boli takvog intenziteta, no to ih ujedno i prisiljava da se s vremenom naviknu na bol i počnu je doživljavati kao normalan dio života iako tako ne bi trebalo biti.

Problem je ponekad u tome što okolina teško može shvatiti u kakvim je bolovima oboljeli jer izgleda zdravo i kao da je s njim 'sve u redu'. A takva osoba je zapravo samo stisnula zube i pokušava preživjeti dan i ispuniti dnevne obaveze. U svakom slučaju, imajte na umu da, iako bol ide ruku pod ruku s endometriozom, nije normalno da trpite tako strašne bolove. Potražite pomoć kako biste ublažili taj neugodan simptom.


Simptomi se ne javljaju samo za vrijeme menstruacije

Činjenica je da je glavni simptom ove bolesti nesnosna bol tijekom menstrualnog krvarenja, toliko nepodnošljiva da mnoge oboljele žene tih dana nisu u stanju ići na posao. Nažalost, treba biti svjestan da se bol može protegnuti i na sve ostale dane u mjesecu. Bol se može javiti tijekom spolnog odnosa, tijekom obavljanja nužde ili u bilo kojem drugom trenutku. Endometrioza, osim bolova, ima i druge simptome kao što su proljev, zatvor, mučnina i zamor, a koji se mogu intenzivirati u danima menstruacije. No, to ne znači da ti simptomi nestaju zajedno s krvarenjem - nastavljaju, samo u nešto blažem obliku. Naravno, tu je i neplodnost, kao jedna od najvećih komplikacija endometrioze, a ona svakako nije ograničena samo na dane menstrualnog ciklusa.


Put do dijagnoze može biti iscrpljujući i frustrirajući

Jedini način za dobivanje sigurne dijagnoze je minimalno invazivnim laparoskopskim zahvatom koji omogućava potvrdu oštećenja uzrokovanih endometriozom. No, nitko baš ne trči podvrgnuti se takvom zahvatu, ako to nije nužno, već samo da bi bio siguran ima li endometriozu.

Na temelju pacijentovih simptoma liječnici mogu i bez obavljanja tog zahvata pretpostaviti da se radi o endometriozi, no to je tako složena bolest da je ni specijalisti ne razumiju u potpunosti i vrlo je teško dobiti sigurnu dijagnozu. Koliko će vremena proći od pojave prvih simptoma do dobivanja dijagnoze može varirati od osobe do osobe.

Ponekad može proći i deset godina da netko otkrije da je uzrok njegovih tegoba endometrioza. A tada vas neće obuzeti osjećaj olakšanja zato što napokon znate što vam je, već ćete morati naučiti prihvatiti činjenicu da bolujete od kronične bolesti koja će vas pratiti do kraja života.


Mnogi će vam pokušati otkriti razne čudne 'lijekove' ili 'terapije' za vašu bolest

Kad se suočite s točnom dijagnozom, suočit ćete se i s činjenicom da trenutačno ne postoji dokazano učinkovit lijek za endometriozu. Veganska prehrana, sok od celera ili trudnoća neće izliječiti vašu endometriozu, kao ni ostali savjeti tog tipa. Iako su takvi savjeti dobronamjerni, oni na neki način sugeriraju da oboljela osoba svojim načinom života doprinosi bolesti, a to nije točno. Stoga, svojoj okolini jasno dajte do znanja da je riječ o kroničnoj i neizlječivoj bolesti na koju ne možete utjecati svojim načinom života.


Potrebno je mnogo pokušaja i pogrešaka da biste otkrili što vam ublažava simptome

Tipično liječenje endometrioze svodi se na lijekove protiv bolova, tople obloge, hormonalne lijekove koji reguliraju menstrualni ciklus i fizikalnu terapiju kojom se opuštaju mišići dna zdjelice.

No, nekim ljudima u ublažavanju bolova pomaže i upotreba kanabisa. Zlatni standard u liječenju je uklanjanje oštećenog tkiva laparoskopskim zahvatom, ali pritom se može dogoditi da se previdi neki komadić tkiva koje je naraslo na mjestu gdje ne bi trebalo, tako da s vremenom mogu nastati nova oštećenja.

Čak 40 do 80 posto oboljelih unutar dvije godine od laparoskopskog zahvata i dalje osjeća bolove. Ukratko, lijeka nema, no moguće je naći način za ublažiti bol iako je za to potrebno dosta vremena i isti „recept” ne pomaže kod svakoga.


Kontakt s drugim oboljelima donosi veliko olakšanje

Kad vam se čini da ste posve sami i da se nitko ne osjeća užasno kao vi, ne dijeli iste probleme i ne razumije vas, itekako iscjeljujuće može djelovati kontakt s osobama koje dijele vašu sudbinu i koje vas razumiju.

Linker
16. travanj 2024 08:03