FOTOGRAFIJE: Unsplash
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
zdravlje

Šest pravila kojih se svi trebamo pridržavati ako pijemo antibiotike

26. veljača 2021.
Antibiotik se treba uzimati samo na preporuku liječnika i učinkovit je ako je bolest izazvala bakterija

Postoje jednostavna pravila koja svatko od nas može poštovati kako bi se uključio u borbu protiv antimikrobne rezistencije


1. Uzimajte antibiotike samo kada je to potrebno i isključivo prema preporuci liječnika.

2. Ako su antibiotici propisani, uzimite sve propisane doze te ciklus liječenja završite točno onako kako vam je preporučio liječnik.

3. Nikada ne uzimajte preostale antibiotike koji su propisani nekoj drugoj osobi.

4. Antibiotici koje je liječnik propisao nikada ne dijelite s drugim osobama.

5. Nikada samoinicijativno ne uzimajte antibiotike.

6. Redovito perite ruke te poštujte i druge mjere sprečavanja širenja zaraznih bolesti.


Što se točno događa u organizmu kada popijemo antibiotik

Kada popijemo antibiotik, bez obzira na to radi li se o opravdanom ili neopravdanom uzimanju, njemu su izložene sve bakterije koje nastanjuju naše tijelo. Ako je doista prisutna neka bakterija koja izaziva infekciju, onda će antibiotik pomoći našem obrambenom sustavu da je eliminira - zato se moramo pridržavati uputa liječnika i antibiotik uzimati u točno propisano vrijeme i u propisanom trajanju kako bismo na mjestu infekcije održavali potrebnu koncentraciju lijeka. Na bakterije koje ne izazivaju infekciju, a nastanjuju naše tijelo, antibiotik neće imati isti istrebljujući učinak jer protiv njih naše tijelo ne vodi rat, pa je to kao slanje oružja na mjesto gdje nema vojske. Antibiotici će ipak djelomično uništavati i dobre bakterije u našem tijelu, nedovoljno da ih istrijebe, ali dovoljno da se među njima nađu mutanti koje su otporni na antibiotik koji se daje i, što primjena antibiotika dulje traje, pa još i u niskim dozama, veća je mogućnost da se takvi rezistentni mutanti razrastu i postanu dominantni. Po prestanku uzimanja antibiotika može se vratiti ravnoteža i prirodni tipovi opet prevladati, ali kod dugotrajnih i ponavljajućih kura antibiotika može doći do značajne promjene u sastavu bakterijske zajednice.

Bakterijska zajednica koja nastanjuje čovjeka je obilna i u svakom čovjeku broji više bakterija nego što je ikada živjelo ljudi na Zemlji. Sve te bakterije (ljudska mikrobiota) za ljudsko su tijelo izuzetno korisne i smatramo ih dobrima dok obitavaju u za njih predviđenim nišama ljudskog tijela. Kad zalutaju tamo gdje im nije mjesto, mogu izazvati infekciju i tada je bolje da su prirodno osjetljive na antibiotike nego da su otporne na njih. Kako do infekcija zapravo rijetko dolazi, bakterije otporne na antibiotike ostaju najčešće skrivene i neprimijećeno se prenose među ljudima. Zato uzimanje antibiotika ima utjecaja ne samo na pojedinca koji ga uzima nego i na cijelu zajednicu u kojoj živi.

Teme
Linker
12. ožujak 2021 15:58