Prilikom korištenja kontracepcijskih pilula važno je znati što smanjuje njihovu učinkovitost

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Važno

Šest pogrešaka pri korištenju kontracepcijskih pilula kojih trebate biti svjesni

Kontracepcijske pilule su učestali oblik zaštite, ali važno je znati kako ih koristiti

Kontracepcijska pilula je jednostavan i prikladan način za sprječavanje trudnoće, a ima i niz drugih prednosti kao što su smanjenje akni, lakša i redovitija mjesečnica te ublažavanje menstrualnih grčeva. S obzirom na to da postoji toliko dostupnih opcija kontracepcije, važno je pronaći metodu koja vam odgovara, a koliko dobro djeluju ovisi o tome kako ih koristite.

Evo nekih od najčešćih pogrešaka u korištenju kontracepcijskih pilula i kako ih riješiti.


Ne uzimate pilulu svaki dan

Postoje dvije vrsta kontracepcijskih pilula - kombinirane i mini. Obje vrste imaju učinkovitost od otprilike 99% kad ih se pravilno koristi, ali postotak pada kad ih žena propusti popiti.

Dr. med. Sophia Yen, izvršna direktorica i suosnivačica Pandia Healtha, rekla je da ako propustite jednu tabletu, rizik od trudnoće je još uvijek nizak sve dok je uzmete čim se sjetite. No, upozorava da propuštanje dvije ili više pilula povećava rizik od trudnoće te zbog toga preporučuje korištene hitne kontracepcije (pilula za dan poslije) ako ste imali spolni odnos u posljednjih pet dana i korištenje rezervnog oblika zaštite, poput kondoma, sljedećih sedam dana.

Isto tako, preporučila je strategiju pomoću koje ćete se sjetiti uzeti pilulu:

  • Postavite alarm
  • Držite tablete pored četkice za zube kao podsjetnik da ih uzmete ujutro ili prije spavanja
  • Stavite tablete na noćni ormarić pored čaše vode kako biste je mogli uzeti kad se probudite

Ne uzimate pilule svaki dan u isto vrijeme

Dosljednost je važna kad pijete kontracepcijske pilule. Kombinirana pilula sadrži progesteron i estrogen, dok mini pilula sadrži samo progesteron.

Mini-pilula se mora uzeti unutar istog razdoblja od tri sata svaki dan kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost. Sadrži manje doze hormona od kombinirane pilule, stoga je ključno uzimati je svaki dan u isto vrijeme kako bi se održala razina hormona nužna za sprječavanje trudnoće.

Kombinirane pilule mogu se uzeti unutar istog intervala od pet do šest sati za najveću učinkovitost, ali može se dogoditi da zaboraviti na nju pa postavite podsjetnike koji će vam pomoći da zapamtite.



Drugi lijekovi smanjuju učinak

Neki lijekovi mogu smanjiti učinkovitost kontracepcijskih pilula. Prije nego što uzmete bilo koji novi lijek, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom da vidite može li lijek utjecati na vaše kontracepcijske pilule.

Ovi lijekovi i suplementi mogu utjecati na učinkovitost kontracepcijskih pilula:

  • Griseofulvin - antifungalni lijek koji se koristi za liječenje kožnih infekcija
  • Rifampicin - antibiotik koji se koristi za liječenje nekoliko vrsta bakterijskih infekcija
  • Gospina trava - biljni dodatak koji se ponekad koristi za depresiju i anksioznost

Za one koji privremeno koriste rifampicin, dr. med. Mary Minkin, klinička profesorica porodništva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale, preporučila je korištenje zaštitne metode poput kondoma dok ne prestanete uzimati antibiotik.


Ne koristite kondom

Korištenje drugih metoda kontracepcije, poput kondoma, u kombinaciji s pilulama može vas dodatno zaštititi od trudnoće. Kondomi također mogu zaštititi spolno prenosive infekcije, dok kontracepcijske pilule to ne mogu.

Kondom je jedan od najjednostavnijih oblika kontracepcije jer ga možete nositi u torbi, imati u ladicu i koristite samo kad vam je potreban. Naravno, nije učinkovit kao pilula u sprječavanju trudnoće, ali vas može dodatno zaštititi.


Pušite

Nažalost, moramo vas obavijestiti da pušenje može biti opasno uz ovaj oblik zaštite. Pušenje uz korištenje kontracepcijskih pilula koje sadrže estrogen, kao što su kombinirane pilule, kontraceptivni flaster ili vaginalni prsten, može povećati rizik od krvnih ugrušaka, srčanog udara i moždanog udara, osobito ako ste stariji od 35 godina.

Iako to ne čini pilule manje učinkovitima, Minkin preporučuje prestanak pušenja ili prijelaz na drugačiji oblik pilula. Primjerice, onih koje sadrže samo progesteron, poput mini-pilula ili spirale.

Važno je razgovarati s liječnikom kako biste pronašli najbolje rješenje za vas, stoga nemojte skrivati da pušite.

Pogrešno primjenjujete flaster

Kontraceptivni flaster sadrži estrogen i progesteron za sprječavanje ovulacije, ali se stavlja na kožu kako bi vaše tijelo apsorbiralo te hormone. Flaster treba staviti na suhu, čistu kožu, a ne na mjesto gdje se može trljati, kao ispod naramenica grudnjaka. Mjesta na kojima flaster najbolje funkcionira su:

  • trbuh
  • nadlaktica vanjske strane
  • stražnjica
  • leđa

Vaša koža mora apsorbirati hormone kako bi bila učinkovita, a Yen upozorava da ako se rubovi flastera ogule, vjerojatno je nepravilno nanesen i može otpasti. Isto tako, savjetuje kako da zapamtite kada treba promijeniti flaster:

  • Označite dane u kalendaru i mijenjajte ga istog dana svaki tjedan
  • Držite sve svoje zamjenske flastere na istom mjestu kako ih ne biste izgubili

Izbjegavajući ove jednostavne pogreške, možete maksimalno povećati učinkovitost svoje zaštite.

Linker
21. travanj 2024 11:32