Jeste li znali da vruća kupka sagorijeva kalorije jednako kao i 30 minuta brze šetnje?
 Getty Images/iStockphoto
fora trikovi

Šest navika pomoću kojih možete izgubiti koji kilogram bez da to uopće primijetite

Ne moraju se svi okrenuti strogim dijetama, ponekad su dovoljni sasvim mali, ali učinkoviti trikovi.

Gotovo svaka četvrta osoba na svijetu starija od 16 godina ima višak kilograma. I nije ni čudo da je sve više ljudi počelo paziti na prehranu. Naravno, ne moraju se svi okrenuti strogim dijetama, ponekad su dovoljni sasvim mali, ali jednostavni i učinkoviti trikovi pomoću kojih ćete izbjeći prejedanje i ostati u formi.


1. 'Stezanje' trbuha

Prije ručka ili večere, stavite vrpcu oko trbuha. Kada osjetite da se ona već lagano steže, vrijeme je da stanete. Možda ovo zvuči čudno, ali oni koji su ovaj trik isprobali tvrde da zaista pali te sprječava prejedanje, pogotovo na velikim obiteljskim okupljanjima.


2. Trik s uskim čašama

Veliku količinu kalorija ne dobivamo samo iz hrane. Mnoga pića sadrže velik broj kalorija, pa tako, na primjer, čaša soka od naranče sadrži oko 120 kalorija i 20 g šećera. Ovo se može smanjiti ako izaberete pravu čašu.

Kad uzmemo uske i visoke čaše, natočimo 20 do 30 posto manje soka nego što bismo to učinili s niskim i širokim.

3. Koristite štopericu

Kada se žurite nešto pojesti, najčešće dolazi do prejedanja. Naime, mozak tada nema dovoljno vremena da primi signal da ste siti. Pokušajte malo usporiti i ako je potrebno uključite štopericu na 20 minuta.

Znanstvenici tvrde da promjena brzine kojom jedemo može voditi promjeni težine, indeksa tjelesne mase i opsega struka.


ČITAJTE I: Genijalne prehrambene navike koje se isplati 'ukrasti'


4. Vruća kupka

Najnovija istraživanja pokazala su da opuštanje u toploj kupki ima jednake pozitivne učinke na vaš organizam kao i 30 minuta šetnje.


5. Stavite zdjelu voća na stol

Ovo je zasigurno puno bolje od zdjele čokoladica. Ako vam je zdrava hrana stalno pred nosom, veća je vjerojatnost da ćete je kad-tad pojesti. Ovo će vas zasititi i tako nećete stalno posezati za slatkim.


6. Izrežite hranu na manje dijelove

Ovaj trik može prevariti vaš mozak i stvoriti dojam da je na tanjuru više hrane nego što zaista jest. Tako ćete brže biti siti i nećete se 'prenatrpati'. Možete isprobati i trik s malim tanjurima.


Ponekad nije loše koristiti i štapiće za jelo. Ovaj ključan element azijske kulture može vam pomoći da jedete sporije i da se zaustavite kad ste siti.

Linker
15. travanj 2024 14:05