FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Provjerite vrat

Šest najčešćih simptoma karcinoma štitnjače o kojima se ne govori dovoljno

Štitnjača je organ čije bolesti češće zahvaćaju ženski spol, i to u omjeru otprilike 6:1

Rak štitnjače je najčešća zloćudna bolest endokrinog sustava. Svake je godine u Hrvatskoj oko 650 novooboljelih od ove vrste karcinoma. Štitnjača je organ čije bolesti češće zahvaćaju ženski spol, i to u omjeru otprilike 6:1. Najveći razlog takve disproporcije su autoimune bolesti koje su mnogo zastupljenije kod žena nego kod muškaraca. Računa se da u Hrvatskoj oko 200.000 ljudi ima neku bolest štitnjače.

Četiri glavna oblika su papilarni, folikularni, medularni i anaplastični.

Papilarni karcinom čini 60 do 70 posto svih karcinoma štitnjače. I osim što je najčešći, ovo je i najmanje agresivni rak štitnjače. Raste vrlo sporo i obično se razvija samo u jednom od dva režnja koje čine žlijezdu.

Uspješno se liječi i rijetko je smrtonosan. Petogodišnja stopa preživljavanja iznosi 98 posto (kada su papilarni, folikularni i medularni karcinomi rano dijagnosticirani). Karcinom štitnjače liječi se kirurškim uklanjanjem, na koje se obično nadovezuje ablacija zaostalog tkiva radioaktivnim jodom.


Koji su simptomi

U ranim fazama simptoma gotovo da i nema, a s razvojem raka znaju se pojaviti:

  • kvrge na vratu - neke su vidljive, a neke se mogu samo napipati. Neke osobe mogu primijetiti nelagodu kod gutanja (obično na prednjoj strani vrata)
  • povećani limfni čvorovi na vratu - obično na području ispod čeljusti.
  • bol u vratu koja se ponekad proteže do ušiju - ako traje dulje od nekoliko tjedana, osobito u kombinaciji s nekim od ostalih simptoma, odite kod liječnika.
  • promuklost ili druge glasovne promjene
  • poteškoće pri disanju i/ili gutanju
  • neprestani kašalj - nije uzrokovan prehladom ili drugom bolešću.

Rjeđi simptomi su proljev i crvenilo po tijelu, a oba se pojavljuju kad rak počne remetiti proizvodnju hormona kalcitonina

Najčešći i najosnovniji čimbenik rizika razvoja karcinoma štitnjače je prethodno dugoročno i/ili često izlaganje ionizirajućem zračenju područja vrata, posebice u ranoj dobi (18 godina ili manje).

Kada je riječ o medularnom tipu karcinoma treba znati da on može biti nasljedan.


ČITAJTE I: 'Rak štitnjače otkrili su mi s 19 godina, a još i prije dijagnoze počeli su mi se javljati ovi simptomi - ako i vas muče, odmah otiđite na pregled'


Provjerite vrat

Stavite prst na malu izbočinu na vratu, glatka hrskavica koja se pomiče gore-dolje kada progutate. Klizite prstima dok ne osjetite istaknutu hrskavicu. Ako napipate kvrgu koja je čvrsta na dodir, ne pomiče se uokolo pod kožom te se s vremenom povećava, odite kod liječnika.

Dapače, savjetuje se pregled kod liječnika ako uočite bilo kakvu kvrgu na vratu. Iako vjerojatno nije riječ o karcinomu, važno je reagirati na takve tjelesne promjene.


ČITAJTE I:

Linker
18. travanj 2024 12:36