FOTOGRAFIJE: SOLSTOCK GETTY IMAGES
Mentalno zdravlje

Šest koraka do samopoštovanja

Od svih ocjena koje dajemo tijekom života, ni jedna nije važnija od ocjene koju dajemo sebi, tvrdi popularni predavač i autor niza knjiga o samopoštovanju, Nathaniel Branden


Mentalno zdravlje o kojemu se u posljednje vrijeme govori više nego ikad ovisi, među ostalim, i o samopoštovanju. Što je to samopoštovanje i kako ga steći najbolje je objasnio otac koncepta samopoštovanja Nathaniel Branden. Taj je ugledni psihoterapeut korijene gotovo svih psihičkih problema pronalazio u niskoj razini samopoštovanja. Od svih ocjena koje dajemo tijekom života, ni jedna nije važnija od ocjene koju dajemo sebi, tvrdio je popularni predavač i autor niza knjiga o samopoštovanju.


image
Šest stupova samopoštovanja u izdanju Školske knjige
FOTOGRAFIJE: Školska knjiga


„Naučio sam da je iskušenje samoizdaje katkad najsnažnije prema osobama do kojih nam je najviše stalo. Naučio sam da nikakva količina divljenja prema drugoj osobi ne može opravdati žrtvovanje vlastita rasuđivanja”, otvoreno priznaje Nathaniel Branden u svome remek-djelu Šest stupova samopoštovanja. U tom izdanju Školske knjige (u prijevodu Vedrana Pavlića) autor istražuje šest praksi za koje je utvrdio da su ključne za izgradnju i jačanje zdrava samopoštovanja: praksa svjesna življenja, praksa samoprihvaćanja, praksa samoodgovornosti, praksa samoasertivnosti, praksa življenja sa svrhom te praksa osobnog integriteta.

Linker
20. travanj 2024 02:25