Mentalni testovi pokazali su jako zanimljive podatke
 Foto: iStock
Nije šala

Seksualno aktivni seniori duže su mentalno zdravi

Nakon što su slično istraživanje proveli Amerikanci, i Britanci su odlučiti provesti studiju o povezanosti seksualnog života i mentalnog zdravlja. I još jednom smo dobili potvrdu kako seks treba prakticirati dokle god se može

Redovit seksualni život u starosti može pomoći mozgu da ostane zdraviji i aktivniji. Kako bi istražili vezu između aktivnog seksualnog života i zdravog mozga, dr. Hayley Wright sa Sveučilišta Coventry u Velikoj Britaniji i koautorica studije dr. Rebecca Jenks, također sa Sveučilišta Coventry, pregledali su rezultate anketnih podataka i kognitivnih testova oko 6.800 odraslih osoba u dobi od 50 do 89 godina.

Različiti parametri

Mentalni testovi obuhvaćali su razne aspekte mentalnih aktivnosti, od sposobnosti za apstraktno razmišljanje, do vještine pamćenja. Jedno od pitanja je bilo i jesu li ispitanici imali seksualne aktivnosti tijekom prethodne godine. U obzir je također uzeta dob, bračni status, način života, obrazovanje, bogatstvo, bavljenje tjelesnom aktivnošću, depresija, usamljenost i kvaliteta života.

I, pobjednik je...

Muškarci i žene koji su odgovorili potvrdno, odnosno koji su bili zadovoljni svojim seksualnim životom, postigli su znatno bolje rezultate na testovima. Ujedno su bili obrazovaniji, bogatiji, mlađi, više fizički aktivni, nisu bili depresivni i manje su se osjećali usamljeni. Autori kažu da su potrebna dodatna istraživanja da se do kraja shvati kako izvršne funkcije u mozgu upravljaju ljudskom seksualnosti, ali je jasno da aktivan seksualni život može pomoći u prolongiranju mentalnog propadanja.

Linker
15. travanj 2024 08:32