Za sve je "kriv" prostaglandin iz sperme
 Foto: iStock
Ne čudite se

Seks bez zaštite može izazvati proljev

U slučaju nezaštićenog spolnog odnosa, moguće je da se malo prostaglandina iz sperme apsorbirati kroz vaginu, dođe do debelog crijeva koje je smješteno odmah iza maternice i uzrokuje diareju

Prostaglandin, kemijski spoj u spermi, ženama može izazvati proljev i grčeve. Prostaglandin uzrokuje kontrakcije glatkih mišića poput onih koji se nalaze u maternici i crijevima, a kad crijeva prebrzo rade dolazi do proljeva. Dakle, ako imate nezaštićeni seks malo prostaglandina iz sperme će se apsorbirati kroz vaginu, doći će do debelog crijeva koje je smješteno odmah iza maternice i može uzrokovati diareju.

Žene također proizvode prostaglandin tijekom menstrualnog ciklusa što je razlog zašto često imaju pojačanu probavu ili proljev prije nego što im nastupe "oni dani u mjesecu". Seks bez zaštite u danima prije menstruacije simptome će još više pojačati jer će doći do miješanja ženskih i muških prostaglandina. Znanstvenici kažu da ova pojava nije suviše česta, ali ako primijetite da imate proljev ili osjetite jače grčeve u maternici nekoliko sati nakon seksa, ne dižite paniku, vjerojatno se radi o djelovanju prostaglandina.

Linker
22. travanj 2024 17:40