FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
signali tijela

Sedam znakova upozorenja da imate nezdrava crijeva - pripazite jer utječu na sve, od probave, mozga do imunosnog sustava

Donosimo i sedam savjeta kako si pomoći


Danas je poznato da je crijevni mikrobiom, sa staništem brojnih dobrih i loših bakterija, važan za naše zdravlje, jer se većina stanica imunosnog sustava nalazi u našim crijevima. Također je dokazana i povezanost zdrave probave i ravnoteže crijevnih bakterija s mentalnim zdravljem, raspoloženjem, endokrinim zdravljem, zdravljem kože pa čak i rizikom za rak. Mnogi čimbenici mogu utjecati na crijeva, poput obiteljske povijesti, što ne možemo izbjeći, ali i vanjski čimbenici, poput stresa i prehrane, koje možemo kontrolirati.

Tijelo će slati signale da crijeva ne rade kako treba, a važno ih je prepoznati i ispraviti.


1. Nenamjerne promjene težine

Ako ste nedavno dobili ili izgubili puno kilograma bez značajnih promjena u prehrani ili navikama vježbanja, to bi moglo ukazivati na poremećen rad crijeva, odnosno da je narušena sposobnost apsorpcije hranjivih tvari, reguliranja šećera u krvi i skladištenja masti. Do gubitka težine može doći i ako patite od bakterijske kolonizacije tankog crijeva (SIBO; eng. Small Intestine Bacterial Overgrowth). Sindrom SIBO karakteriziran naseljavanjem bakterija na sluznici tankog crijeva. U normalnim prilikama količina bakterija u tankom crijevu je vrlo mala. Međutim kada količina bakterija u crijevu preraste kritičnu vrijednost, bakterije počinju ispoljavati svoja patogena svojstva.

S druge strane, debljanje može biti uzrokovano inzulinskom rezistencijom ili se apetit može povećati zbog smanjene apsorpcije hranjivih tvari.


2. Prehrana s visokim udjelom šećera

Konzumiranje velike količine rafiniranog šećera, osobito kukuruznog sirupa s visokom fruktozom, povezano je s povećanom upalom u tijelu. To također može smanjiti količinu dobrih bakterija u crijevima i povisiti rizik za brojne bolesti, uključujući rak.


3. Uznemireni želudac

Želučane tegobe najočitiji su znak narušenog rada probavnog sustava. Plinovi, nadutost, zatvor, proljev, žgaravica mogu ukazivati da se nešto događa u crijevima.


4. Poremećaji spavanja ili stalni umor

Disbalans bakterija u našim crijevima može uzrokovati poremećaje spavanja kao što su nesanica i loš san, što može dovesti do kroničnog umora, jer se većina hormona spavanja serotonina proizvodi u crijevima.


5. Netolerancije na hranu

Netolerancija na hranu može biti znak loše kvalitete bakterija u crijevima, što može dovesti do poteškoća s probavljanjem određene hrane i uzrokovati simptome poput nadutosti, proljeva i plina.


6. Autoimune bolesti

Novija istraživanja otkrila su da crijeva izravno utječu na imunosni sustav. Prema novim dokazima, nezdrava crijeva mogu povećati sistemsku upalu, što zauzvrat mijenja funkcioniranje imunosnog sustava dovodeći do autoimunih bolesti, gdje tijelo napada samo sebe, a ne štetne osvajače.


7. Iritacija kože

Ekcemi i druga stanja kože mogu također biti povezani s lošijim radom crijeva. Dokazana je povezanost niske raznolikosti crijevnih bakterija i pojave atopičkog ekcema kod dojenčeta, odnosno tijekom prve godine djetetovog života.


Kako poboljšati zdravlje crijeva

Evo sedam stvari kojima možete pokušati poboljšati zdravlje crijeva:

✔ dovoljno se naspavajte,

✔ smanjite razinu stresa,

✔ pijte dovoljno vode,

✔ jedite polako i žvačite svaki zalogaj,

✔ provjerite smetaju li vam neke namirnice,

✔ u prehranu uvedite probiotik i prebiotik,

✔ jedite svakodnevno 30 g vlakana (voće, povrće, cjelovite žitarice).

Linker
05. ožujak 2024 19:26