Oštećenje jetre izaziva gastritis, refluksnu kiselinu, čak i povraćanje.
 Foto: Istock
I KAKO SI POMOĆI

Sedam najranijih znakova koji ukazuju na bolesnu jetru

Ponekad je simptome oštećene jetre teško prepoznati.

Jetra je vrlo važan organ koji je odgovoran za mnoge funkcije u našem tijelu, eliminira toksine, filtrira krv iz crijeva te obrađuje i sprema hranjive tvari koji se pretvaraju u energiju. Zato je važno prepoznati znakove koji govore da je došlo do oštećenja.

Ovo su neki od njih:

Žuta koža i oči

Ako primijetite ovaj simptom, odmah reagirajte, kažu stručnjaci. Ovo stanje je poznato kao žutica te uzrokuje žutu pigmentaciju kože i bjeloočnica. Žuta se boja pojavljuje zbog viška bilirubina koji ima žućkasto-narančasti pigment. Kada je jetra zdrava, ona vrlo lako eliminira bilirubin, ali ako je ozbiljno oštećena, doslovce žutite.

ČITAJTE I. Što kad su bubrezi, jetra i mjehur puni toksina - trikovi koji 'pale' iz prve

Neuobičajeni umor i mučnina

Ne radi se samo o običnom umoru, nego o nečem ozbiljnijem i većem. Umor je obilježen mentalnim i fizičkim nedostatkom energije. Za ništa nemate motivaciju, a ponekad se jedva ustajete iz kreveta (a spavali ste 7-8 sati).

Jetra, u velikoj mjeri, pridonosi opskrbi energijom u tijelu i ona pretvara glukozu u glikogen te ga pohranjuje za kasniju upotrebu.

Oštećenje jetre izaziva gastritis, refluksnu kiselinu, čak i povraćanje. Neobjašnjiva i stalna povraćanja jedan su od problema koji ukazuju na problem sa jetrom.

Oticanje u području abdomena

Ovo može biti jedan od neugodnijih simptoma koji uzrokuje bol. To se događa kada se tekućina zadržava u trbuhu, a u nekim slučajevima, trbuh može postati toliko nadut da izgleda kao da ste trudni. Kao posljedica nakupljanja tekućine, također možete imati natečene noge i gležnjeve.

Pojava angioma na koži nalik pauku

Pauk angioma izgleda kao mreža malih, proširenih arteriola smještenih vrlo blizu površine kože. Ako ih primijetite na gornjoj polovici prsa, ruku, vratu i licu, to može biti znak bolesti jetre.

Stalne masnice

Ako imate oštećenu jetru, prestaje proizvodnja proteina ili se taj proces, kažu stručnjaci, usporava. Ovo dovodi do lošeg zgrušavanja krvi i zato su ljudi s bolesnom jetrom skloniji masnicama.

Urin tamne boje

Nijanse mogu biti različite, ali općenito, boja urina će izgledati tamnija nego inače. Boja, zbog viška bilirubina, može biti smeđa i tamno narančasta. Tamni urin može biti uzrokovan mnogim faktorima kao što su dehidracija, žučni kamenci...

Svrbež kože

Naravno, ponekad svatko može osjetiti svrab! Ali u slučajevima u kojima je jetra oštećena, svrab je neugodan, uporan i lokaliziran na jedan dio tijela. I nerijetko se događa noću, a sve je to zbog toksina kojih jetra ne može više filtrirati.

Dobra vijest je da ne morate očajavati ako ste primijetili neki od simptoma. Prvo, jetra se može sama izliječiti. Dovoljno joj je dati malo odmora od destruktivnog načina života. Zdrava prehrana je ključ. Znanstvenici također kažu da postoji niz prirodnih namirnica koji pomažu poboljšanju učinkovitosti jetre. Konzumirajte više zelenog čaja, kurkumu, limunsku vode te voće i povrće.

ČITAJTE I: Koji čaj je najbolje piti za bolesnu jetru, bubrege, žuć, mršavljenje...

Linker
05. ožujak 2024 20:18