Kad vam 'na vrata pokuca gospođica M', priuštite si najbolje - samo tako moći ćete zaobići neugodne 'darove' koje nosi sa sobom...
 Foto: iStock

Sedam načina kako riješiti nesanicu za vrijeme menstruacije

Uz sve druge stvari koje nas muče tijekom mjesečnice, nije neobično da vam tih dana u mjesecu ne ide ni san na oči...

Prema anketi koju je provela američka Nacionalna zaklada spavanja čak 70% žena za vrijeme menstruacije ima problem sa spavanjem. Njihov san najčešće prekidaju različiti simptomi kao što su glavobolje, bolovi u trbuhu, nadutost, bolne dojke...

Naime, na početku menstruacije dominira hormon estrogen, koji svakog mjeseca regulira sazrijevanje folikula, odnosno ovulaciju, a time i mogućnost da ostanemo u drugom stanju. Estrogen usporava naš organizam, što znači da nam se na početku menstruacije više spava. Pad progesterona i estrogena dovodi do skraćene REM faze te nam ta hormonalna promjena u tijelu stvara probleme sa snom.

Ah taj pms

Tjedan dana nakon ovulacije osjećat ćete se pospano, htjet ćete ostati u krevetu cijeli dan. Vaš metabolizam se ubrzava u ovom periodu, zbog čega je moguće da ćete više posezati za hranom i biti gladniji nego inače.

Anemija i sindrom nemirnih nogu

Isto tako, intenzivna mjesečnica može dovesti do pada željeza koji dovodi do ne tako bezazlene anemije i sindroma nemirnih nogu.

Sindrom nemirnih nogu može značajno narušiti kvalitetu spavanja. U nogama možete osjećati žarenje, peckanje, trzanje i nagle neobjašnjive pokrete.

Ovih sedam rješenja moglo bi vam pomoći u ovoj situaciji...

Linker
11. travanj 2024 21:37