Osim na kilažu, zdravlje kože i zubiju, šećer neupitno loše djeluje i na mozak
 Foto: iStock
Loše utječe na tijelo

Šećer i mozak se ne vole

Pomalo i straši zaključak australskih znanstvenika koji kaže kako prehrana s visokim udjelom šećera šteti našem mozgu kao ekstremni stres i proživljeno zlostavljanje

Dok su veze između visoke konzumacije šećera i pretilosti dobro istraženi i dokumentirani, stručnjaci se sve više okreću istraživanjima, a i dokazuju na koje sve druge načine šećer može negativno utjecati na tijelo. U nedavnom istraživanju istraživački tim sa Sveučilišta New South Wales u Australiji otkrio je da je šećer štetan za mozak u istoj mjeri kao izlaganje ekstremnom stresu ili proživljeno zlostavljanje.

Mentalno zdravlje

Poznato ja da su gazirana pića opasne za liniju i za zdravlje zuba, no nova studija je rasvijetlila koliko slatka pića štete mogu učiniti i mozgu. Znanstvenici su promatrali područje mozga koje kontrolira emocionalno ponašanje i kognitivne funkcije. Dokazano je da nepoželjne životne okolnosti i stresne situacije proživljene rano u životu kao što je zlostavljanje, povećavaju rizik od slabog mentalnog zdravlja i nervne poremećaje kasnije u životu. Postoje također i dokazi da je zlostavljenje u djetinjstvu povezano sa smanjenim volumenom mozga i da te promjene mogu biti povezane s anksioznošću.


Znanstvenici su proveli istraživanje na štakorima i tijekom 15 tjedana dali im da konzumiraju veće količine šećera, a zatim su ispitani njihovi mozgovi.
- S obzirom da znamo da stres proživljen rano u životu može utjecati na mentalno zdravlje i mentalnu funkciju, ispitali smo dio mozga hipokampus - kažu znanstvenici.

Što se točno istraživalo

Istraživanju su podvrgnuti štakori koji su bili podijeljeni u četiri skupine. U prvoj su skupini bili oni koji nisu bili izloženi stresu, u drugoj oni koji su konzumirali puno šećera, u trećoj oni koji su izloženi stresu i u četvrtoj su skupini bili štakori izloženi stresu koji su pili šećer.

"Ovi rezultati ukazuju da treba uzeti u obzir moguće dugoročne negativne učinke visokog unosa šećera na mozak i ponašanje osobito u ranom periodu života. Promjene u mozgu izazvane unosom šećera su od velike važnosti ako se zna koliko je visoka potrošnja zaslađenih pića, posebno kod djece u osjetljivoj razvojnoj dobi od devet do 16 godina", upozoravaju znanstvenici.

Nađeno je da kronična konzumacija šećera u štakora koji nisu bili izloženi stresu proizvodi slične promjene u hipokampusu kao što je uočeno kod štakora koji su bili pod stresom, ali nisu konzumirali šećer.

Linker
26. travanj 2024 04:34