Žene koje su jele šaku oraha na dan tijekom šest mjeseci u prosjeku su izgubile oko osam posto svoje težine
 Foto: iStock
Moć u ljusci

Savršeni partner u vrijeme dijete je...

11. veljača 2016.
Sigurno su vam prvo na pamet pali voda, riža, voće i povrće, zar ne? Međutim, odgovor se krije tamo gdje se baš i ne biste sjetili tražiti. Orah! Tako je, to kalorično i masnoćama bogato orašasto voće pomoći će vam skinuti kilograme.

Znanstvenici su otkrili da je šaka oraha dnevno učinkovita za mršavljenje i snižavanje visoke razine kolesterola isto kao i provođenje dijete s niskim udjelom masnoća. Štoviše, orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, a to je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi još samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.

 

Odlični rezultati

Žene koje su jele šaku oraha na dan tijekom šest mjeseci u prosjeku su izgubile oko osam posto svoje težine. Autor studije dr Cheryl Rock, sa San Diego School of Medicine na Sveučilištu u Kaliforniji, izjavli su iznenađenje otkrićem da je prehrana bogata orasima povezana s istim stupnjem gubitka težine kao provođenje dijeta s niskim udjelom masnoća. Istraživački tim jer pratio 245 žene s prekomjernom težinom između 22 i 72 godine starosti koje su bile upisane u jednogodišnji program mršavljenja. Nasumce su podijeljene u tri različita programa mršavljenja: dijeta s nižim udjelom masnoća i većim udjelom ugljikohidrata, druge s nižim udjelom ugljikohidrata i više masnoća i one koje su jele više oraha, odnosno više tih masnoća i manje ugljikohidrata. Propisana doza oraha bila je oko 43 grama oraha na dan što je oko šake i pol.

 

Poboljšava razinu kolesterola

Nakon šest mjeseci, žene u svim skupinama izgubile su prosječno osam posto svoje početne težine. Međutim, one koje su podvrgnute dijeti s orasima izgubile su ne samo težinu već su imale i znatno bolje poboljšanje u razinama kolesterola u usporedbi s druge dvije skupine. Razina 'lošeg' LDL kolesterola je pala, dok je "dobar" HDL kolesterol porastao. To je naročito bilo važno za zdravlje onim ženama koje su zbog debljine razvile stanje predijebetesa.

 

Druga istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija minimalno 10 grama oraha dnevno smanjuje rizik od bolesti dišnog sustava poput astme i emfizema, smanjuje se rizik od neurodegenerativne bolesti poput demencije, a također i rizik od dijabetesa, raka i kardiovaskularnih bolesti koje uključuju srčani i moždani udar.

Teme
Linker
19. prosinac 2020 11:37