Na svakom području tkiva dojke potrebno je učiniti tri kružna pokreta, svaki različitog intenziteta
 Getty Images
korak po korak

Samopregled dojki - znate li zapravo što trebate raditi

Ono što žene mogu same za sebe učiniti, a vrlo je jednostavno i ne zahtijeva previše vremena je samopregled dojki

Najbolje vrijeme za izvođenje samopregleda dojki je svaki mjesec, tjedan dana nakon završetka menstruacijskog ciklusa. Ako žena nema menstruaciju, može samopregledati dojke u bilo koje vrijeme tijekom mjeseca. Najbolje je dojke pregledati ispred ogledala, ali možete i tijekom tuširanja.

Naputak za pravilno izvođenje samopregleda dojki:

1. Stanite pred ogledalo i stavite ruke uz tijelo. Promotrite postoji li promjena boje, teksture ili uleknuće kože. Podignite ruke na bokove te zatim iznad glave i promotrite ponovno. Obratite pozornost na bradavice i jesu li na njima prisutne neke promjene.

2. Okrenite se u stranu. Promotrite tkivo dojki, te podignete dojku kako biste promotrili tkivo ispod.

3. Opipajte tkivo dojki. Legnite i podignite lijevu ruku iznad glave. Desnom rukom opipajte lijevu dojku Krenite u gornjem dijelu dojke, pipajući pazušnu jamu. Zatim malim kružnim pokretima jagodicama prstiju opipajte tkivo cijele dojke.

Na svakom području tkiva dojke potrebno je učiniti tri kružna pokreta, svaki različitog intenziteta. Počinje se pokretima koji su nježni i više površinski, a završava onima kojima se prodire dublje u tkivo dojke.

Opisani postupak ponovite i za drugu dojku.

Tijekom pregleda normalno je osjetiti rebra ispod tkiva dojke. Neke kvržice koje su čvrste, nepravilnih rubova ili koje kao da su zapele za prsište mogle bi upućivati na tumorski proces. U slučaju bilo kakve nesigurnosti potrebno je javiti se svome liječniku!

(Izvor: Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije)

Linker
25. travanj 2024 18:10