Znanstvenici su potvrdili uzročno-posljedičnu vezu između tjelesne mase i mogućnosti za trudnoću.
 Foto: iStock
Jeste li znali?

Samo mali gubitak težine može pomoći ženama da zatrudne prirodnim putem

U današnje vrijeme mnoge žene imaju problema sa začećem. Razloga je mnogo, stres, užurbani životni ritam, nezdrav stil života, samo su neki.

Majčinstvo u kasnim tridesetim godinama također sve je češća pojava, a znanstveni podaci pokazuju da se iza 38. godine reproduktivna moć smanjuje za deset posto svake godine. Samo mali gubitak težine može povećeti šansu ženama da zatrudne prirodnim putem, pokazalo je najnovije istraživanje. Naime, osim što se sve više žena danas kasnije odlučuje na majčinstvo, žene su i sve deblje.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji je otkrilo da žene koje izgube samo 4 i pol kilograma u pola godine te se počnu zdravije hraniti i vježbati udvostručuju prilike za prirodnim začećem. Britanska studija - predstavljena na godišnjem sastanku Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju na godišnjem sastanku u Helsinkiju – obuhvatila je 577 žena koje su patile od problema s plodnošću i bile prekomjerne težine ili pretile.

Svaka četvrta žena koja je malo smršavila, pobrinula se o prehrani i promijenila životne navike je zatrudnjela, za razliku od tek svake desete iz one skupine u kojoj se nezdrava rutina nije promijenila.

Linker
20. travanj 2024 02:14