Kako prepoznati upalu u tijelu?

 SHUTTERSTOCK
Važan simptom

Samo jedan simptom je dovoljan da prepoznate upalu u tijelu: Vrlo je čest, a ranim uočavanjem možete spriječiti brojne bolesti

Iako je upala dio ljudske fiziologije, ako je kronična i neregulirana uzrokuje mnoge zdravstvene probleme

Upalni procesi u tijelu nam pomažu da održimo zdravlje te da imunološki sustav odbije strane napadače, poput bakterija i infekcija. No, upalni procesi dobri samo ako su kratkotrajni. Međutim, kad upala postane prejaka i predugo traje, a imunološki sustav nastavi stvarati bijele krvne stanice, nastaje kronična upala koja može stvoriti probleme u tijelu.

Kad se to dogodi, bijele krvne stanice mogu napasti okolno zdravo tkivo i zdrave ograne.


Što je upala?

- Upala je važan dio normalne ljudske fiziologije. Upala je nusprodukt staničnog metabolizma i važna je u borbi protiv infekcija, kao i u zacjeljivanju rana i ozljeda. Međutim, kronična neregulirana upala je uzrok mnogih zdravstvenih problema današnjice kao što su: srčane bolesti, pretilost, dijabetes, autoimune bolesti, sindrom iritabilnog crijeva i kognitivni pad - rekao je dr. med. Chad Larson, savjetnik i konzultant za kliničko savjetovanje u Cyrex Laboratories, za Eat This, Not That.

Dodaje kako je pandemija koronavirusa još više dokazala da su upale povezane s brojnim zdravstvenim problemima.

Evo kako možete prepoznati je li vaše tijelu u stanju kronične upale.


Kronična bol ne prolazi

Ovo je najvažniji simptom upale.

- Svaka bol je upala, bilo da se pojavljuje u zglobovima, trbuhu ili glavi - navodi medicinska sestra Karin Ashley.

Dodaje da blaga upala može biti neprimjetna ili se može manifestirati kroz slabije i povremene simptomi.

- Ako se ti simptomi ignoriraju, oni napreduju u jače bolove, koji zatim napreduju u stanja i bolesti te zahtijevaju dijagnozu - objasnila je Ashley.

Neka od stanja uključuju artritis, migrene, fibromijalgiju i bol u leđima i vratu

Stoga je, ističe Karin, važno slušati vlastito tijelo, prepoznati blage simptome i riješiti ih kako biste izbjegli njihovo napredovanje. Isto tako, obratite pozornost na okidače koji stvaraju bol u vašm tijelu. Tu vam može pomoći vođenje evidencije boli (mjesto, trajanje i intezitet). Svakako možete dodati i čimbenike za koje vjerujete da su pridonijeli bolovima, ali i što je ublažilo bol. Iscrpni dnevnik boli može biti odličan alat i za vas i za vašeg liječnika.


Imate autoimunu bolest

- Autoimune bolesti kao što reumatoidni artritis, hipotireoza (Hashimotov sindrom), lupus, vitiligo, celijakija i dijabetes tipa 1 obično su rezultat upale - rekla je Ashley.

Nažalost, takva stanja mogu izazvati dodatnu upalu, a dodatna upala pogoršava navedene bolesti, time nastaje začarni krug u kojem mogu stradati i organi.

- Mnoge autoimune bolesti imaju nasljednu, genetsku komponentu, ali to nije dovoljno za njihov razvoj. Često postoji okidač ili više okidača tijekom vremena koji potiču gene na reakciju, proučavanje ovog fenomena naziva se epigenetika. Rješavanjem upale i okidača ne možete ukloniti oštećenja organa uzrokovanih autoimunom bolešću, ali može zaustaviti napredovanje bolesti te drastično ublažiti simptome - ističe Ashley.


Imate gastrointestinalne probleme

To mogu biti zatvor, proljev, nadutost, abdominalna bol i sindrom iritabilnog crijeva. Naime, nakon bolova u tijelu, upala se najviše manifestira u crijevima.

- Kad se sluznica želuca i crijeva upali zbog infekcije, loše prehrane, toksina iz okoliša ili nedostatka esencijalnih nutrijenata, dolazi do poremećaja osjetljive ravnoteže bakterija i enzima. Ovaj poremećaj može dovesti do intolerancije na hranu, zatvora, proljeva, žgaravice, nadutosti, plinova te boli u trbuhu - kaže Karin.

Medicinska sestra ističe kako je izuzetno važno pobrinuti se za upalu u crijevima jer crijeva reguliraju kemikalije u mozgu, hormone te održavaju imunološki sustav.

- Samo rješavanje problema u crijevima može ukloniti simptome u drugim dijelovima tijela. Prehrana bogata cjelovitim žitaricama s malo prerađene hrane i šećera je najbolja metoda borbe protiv upale u crijevima - rekla je Ashley.


Bolne menstruacije

Ne, nije normalno da imate bolne menstruacije zbog kojih morate izostajati s posla ili s omiljenih aktivnosti. Sasvim je u redu da osjetite neki grč, ali više od toga ne.

- Ako jako krvarite, osjećate umjerenu do jaku bol, nadutost, tjeskobu, depresiju te bol u dojkama za vrijeme menstruacije, vjerojatno imate i upalu. Naime, ucrijevima postoji cijeli sustav bakterija koje pomažu u regulaciji hormona - kaže Ashley.

Međutim, dodaje Karin, ako su vaša crijeva poremećena upalom, vjerojatno će doći i do hormonske neravnoteže. Posljedica su upravo bolne menstruacije. Nažalost, najčešće rješenje za to su kontracepcijske pilule, koje potiskuju hormone koje proizvodi naše tijelo. No, to je samo rješavanje posljedice, ali ne i uzroka.

- Čak i kad uzimate kontracepcijske pilule, upala je i dalje tu, samo nemate simptome. Kad prestanete uzimati kontracepcijskr pilulr, simptomi će se vrlo vjerojatno ponovno javiti - objasnila je Karin.

Najbolji borac protiv disbalansa hormona su krstašice (kupus, brokula, kelj).


Kako izbjeći kroničnu upalu?

Najvažnije je napraviti promjene u životnom stilu:

  • Izbacite namirnice koje sadrže dodani šećer
  • Izbacite namirnice koje sadrže prerađena ulja
  • Izbacite prerađenu hranu na bazi pšenice
  • Ojačajte crijevni mikrobiom
  • Uključite u prehranu životinjske proteine, omega-3 masne kiseline, zeleno lisnato povrće, krstašice, gljive, luk, ali i druge biljke
  • Koristite prirodna ulja, kao što je maslinovo, kokosovo i avokadovo
  • Jedite hranu bogatu prebioticima
  • Pijte puno vode
Linker
05. ožujak 2024 20:35