Utvrđeno je da su oni koji su unosili flavanol bili u prosjeku 10,5 posto bolji u testovima pamćenja

 SHUTTERSTOCK
Trogodišnja studija

Samo dvije šalice čaja dnevno dovoljne su za zaštitu mozga

Nakon trogodišnjeg istraživanja, znanstvenici su otkrili da ispijanje dvije šalice čaja dnevno može pomoći u jačanju snage mozga i zaštiti pamćenja


Novo istraživanje pokazalo je da ispijanje dvije šalica čaja na dan pomaže u zaštiti mozga kako starimo. To je zato što prirodne kemikalije u čaju jačaju snagu mozga te tako pomažu u održavanju pamćenja i prisjećanju. Najbolje od svega je to što je učinak isti, bez obzira na to je li crni ili bijeli čaj u pitanju.

Tajna leži u flavanolu, antioksidansu koji može spriječiti ili odgoditi neke vrste oštećenja moždanih stanica.

Istraživanje na 3500 ljudi

Stručnjaci su došli do zaključka nakon proučavanja kako flavanoli, vrsta flavonoida koja se nalazo u nekom povrću i voću, poput jabuka i bobičastog voća, ali i u čaju i vinu, utječu na pamćenje više od 3500 zdravih osoba starijih od 60 godina.

Jedna grupa sudionika unosila je 500 mg flavanola dnevno, što je količina koja se nalazi u dvije šalice čaja. Za to vrijeme, druga grupa je dobila placebo. Kako bi pratili sudionike, obje skupine su tijekom trogodišnje studije dobile testove prisjećanja riječi kako bi testirali svoje pamćenje.

I na kraju studije, utvrđeno je da su oni koji su unosili flavanol bili u prosjeku 10,5 posto bolji u testovima pamćenja. Uz to, oni koji su počeli s najnižim unosom flavanola u ukupnoj prehrani, poboljšali su se za 16 posto u testovima.

Profesor Gunter Kuhnle sa Sveučilišta u Readingu rekao je da je ispijanje čaja najlakši način za povećanje unosa flavanola.

- Dvije šalice pružaju dovoljno za većinu ljudi. Ako pijete čaj, nije bitno dodajte li mlijeko jer to ne utječe na flavanole - dodao je Kuhnle.

Međutim, Scott Small sa Sveučilišta Columbia u SAD-u, rekao je da se gubitak pamćenja vezan uz starenje razlikuje među ljudima.

- Ako je to zbog razlika u potrošnji flavanola, vidjeli bismo još dramatičnije poboljšanje kod ljudi koji nadoknade flavanole u svojim 40-ima i 50-ima - dodao je Small.

No, profesorica Tara Spires-Jones sa Sveučilišta u Edinburghu rekla je da su i druge studije otkrile da flavanoli mogu pomoći mozgu poticanjem stvaranja sinapsi, veza između neurona.

image
SHUTTERSTOCK

Koje namirnice sadrže flavanole?

Možda niste ljubitelj čaja, ali želite unijeti flavanole? Možete ih pronaći i u ovim namirnicama:

  • luka
  • kelj
  • grožđe i crno vino
  • breskve
  • bobice
  • rajčice
  • zelena salata
  • mladi luk
  • brokula
Linker
11. travanj 2024 11:06