Jeste li znali da već i miris kave mijenja gene u mozgu i smanjuje negativne učinke neispavanosti!?
 Foto: iStock
Zdravstvene koristi

Šalica kave sprječava depresiju i poboljšava pamćenje

Kofein blokira neurotransmitere koji utječu na pospanost, podiže energiju i poboljšava sposobnost razmišljanja.

Osim što razbuđuje, kava ima niz zdravstvenih prednosti. Istraživanja su pokazala da ispijanje kave može poboljšati kratkoročnu i dugoročnu memoriju, smanjiti rizik od razvoja depresije te rizik od određenih vrsta raka i drugih bolesti. Kofein blokira neurotransmitere koji utječu na pospanost, podiže energiju i poboljšava sposobnost razmišljanja. Pomaže da se usredotočite, osobito na dosadne zadatke, kažu znanstvenici. Međutim, više kave na znači uvijek i bolje. Tako od previše kofeina možete nećete moći spavati ili ćete postati nervozni.

200 miligrama kofeina za bolju memoriju

Istraživanje provedeno 2014. godine pokazalo je da su sudionici koji su pogledali određeni broj slika, a zatim konzumirali 200 miligrama kofeina idući dan bili u stanju preciznije prepoznati ono što su na njima vidjeli. Doza od 100 mg nije pomogla pamćenju, no veća doza pokazala se učinkovitijom. Otprilike dvije šalice kave su potrebne da bi se organizam opskrbio s 200 miligrama kofeina.

Odgodite jutarnju šalicu

Kofein može ometati proizvodnju hormona kortizola (koji vam pomaže da se osjećate budni), a njegova razina je najviša u jutarnjim satima. Ispijanje kave u isto vrijeme kad je razina kortizola najviša, može uzrokovati da ga tijelo prestane proizvoditi dovoljno, a to znači da će vam trebati i više kave tijekom dana. Da biste imali najviše koristi od dnevnog unosa kofeina pijte kavu u vrijeme kada razina kortizola opada, a to je između 10 sati i podneva i između 14 i 17 sati.

Nemojte piti kavu previše kasno

Kvalitetan san nužan je za dobro pamćenje, koncentraciju i sposobnosti učenja. Istraživanja su pokazala da kofein može ometati san čak i šest sati nakon posljednje popijene šalice. Ako ste veliki kavoljubac, a primjećujete da imate problema sa spavanjem ili se stalno budite tijekom noći, razmislite u koliko sati ste popili svoju zadnju kavu.

Dobro je pomirišite

Miris kave može imati veliku ulogu u razbuđivanja, baš kao i ispijanje šalice vruće kave. Istraživanje je pokazalo da miris kave mijenja gene u mozgu i smanjuje negativne učinke neispavanosti.

Alternativa za kavu
Kava nije za vas? Pojedite čokoladu. Komad tamne čokolade (s najmanje 60 posto kakaa) pomaže da prebrodite poslijepodnevnu uspavanost. Tamna čokolada snižava krvni tlak i pomaže da ostanete usredotočeni na ono što radite.

Linker
25. travanj 2024 17:56