Moćnog 'ubojicu masnoća' možete piti svakoga dana.
 Getty Images
odlični saveznici

S NJIMA NE MOŽETE 'KIKSATI' Čajevi i čarobne juhe koji otapaju kilograme

U gubljenju kilograma odlični saveznici mogu biti čajevi i juhe. Čajevi se često koriste za čišćenje organizma, izbacivanje viška vode iz tijela i poticanje probave. Povrtne juhe bit će dobra pomoć u mršavljenju jer ne sadrže puno kalorija niti masnoća.

U čajevima je zanemarivo malo kalorija ili ih uopće nemaju, oni umanjuju osjećaj gladi i stvaraju osjećaj sitosti. O vrijednostima juha i ne treba previše govoriti - jasno je da će nas tanjur tople juhe okrijepiti i dati tijelu potrebne nutrijente.


ZELENI ČAJ

Zeleni čaj dobiva se od biljke Camelia sinensis, kao i svi pravi čajevi: bijeli, žuti, oolong, crni i fermentirani, no razlikuju se po načinu obrade i stupnju fermentacije. Sušeni listići zelenog čaja bogati su enzimima i aktivnim sastojcima koji blagotvorno djeluju na zdravlje i omogućuju pravilno čišćenje organizma od štetnih tvari. Sadrži polifenole i alkaloide, poput kofeina, koji djeluju stimulirajuće i imaju povoljan učinak na ljudsko zdravlje.


ŽUTI ČAJ

Žuti čaj poznat je po svojem utjecaju na smanjenje masnog tkiva, ubrzava metabolizam i pomaže u borbi protiv celulita. Ima manje kofeina od zelenog čaja, blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Poznat je kao jako dobar pomagač u mršavljenju.

Tajna ovog napitka je u enzimu kojim obiluje, polifenolu epigalokatehin galatu (EGCG) koji stimulira oksidaciju masti, tj. potiče sagorijevanje viška masnog tkiva i povećava potrošnju energije.


KOPRIVA

“Neće grom u koprive”, kaže stara poslovica. Kopriva jača imunitet, popravlja krvnu sliku, ali i ten, sjaj kože i kose. Velike količine vitamina (osobito A, C i B2), mineralnih soli, biljnih hormona i enzima sekretina čine koprivu odličnom za proljetne i jesenske kure čišćenja organizma. Njome se, zahvaljujući obilju željeza, otklanja stanje potištenosti i osjećaj umora, ali i pridonosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, što olakšava opskrbu tjelesnih stanica kisikom i otklanja slabokrvnost.


BIJELI ČAJ

Bijeli čaj je vrhunski antioksidans i jedna od najzdravijih vrsta čaja uopće. Pije se preventivno jer jača imunosni sustav te djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Bijeli čaj je minimalno prerađen i spravlja se od tek ubranih biljaka. Ima vrlo lagan i sladak okus, a jedno je istraživanje pokazalo da ubrzava razgradnju masnog tkiva. Kako istraživanja pokazuju, za ta svojstva najzaslužniji su katehini koje sadrži.


MATE ČAJ

Teško je usporediti mate čaj s bilo kojom drugom biljkom po nutricionističkoj vrijednosti. Sadrži 11 vitamina i minerala te 15 aminokiselina, a to su gotovo svi sastojci nužni za normalno funkcioniranje organizma, poput kalcija, magnezija, željeza, fosfora, cinka, bakra, kalija, joda, vitamini B1, B2 i C. Napitak je žućkastozelene boje, a sadrži i kofein, teobromin, klorofil, eterično ulje i vanilin.


ČAJ OD LIŠĆA BREZE

Ovaj blagotvorni napitak pogoduje osobama koje žele izgubiti kilograme, jer pospješuje mršavljenje.

Poznato je i njegovo djelovanje na razgradnju celulita, posebno na trbuhu i bedrima. Nelijepa i neugodna “narančina kora” nestaje uz anticelulitnu masažu i kupke u čaju od listova breze.


ČAJ OD MASLAČKA

Čaj od maslačka može pomoći kod mršavljenja ako ga pijete prije jela (najbolje 20 minuta prije), ali isto tako može biti od koristi salata od maslačka. Čaj od maslačka konzumiran prije obroka stimulira izlučivanje želučanih sokova, potiče jetru i žuč na aktivniju ulogu i učinkovitiju razgradnju masnoća i kolesterola. Također, pijenje čaja od maslačka prije jela povećava osjećaj sitosti.


OOLONG

Oolong čaj spada među najzdravije čajeve, naziva se i “ubojica masnoća” jer pomaže u slučaju visokog kolesterola, kod mršavljenja bez gladovanja, za ubrzavanje metabolizma. Po stupnju fermentacije je između zelenog i crnog čaja, a količina teina manja je nego u crnom, a viša nego u zelenom čaju. Oolong čaj može biti zelenkaste ili smeđe boje, ovisno o stupnju fermentacije (vrenja), a poznat je i kao crveni čaj.


JUHA OD KUPUSA

Poznata juha od kupusa, koji je dragocjena namirnica, za trajanja dijetnog režima konzumira se svakodnevno, i to u velikim količinama. Ciklus mršavljenja uz pomoć juhe od kupusa traje tjedan dana i po potrebi se može ponoviti. U tom je periodu moguće izgubiti četiri ili pet kilograma, a ako jedete isključivo ovu juhu, i do deset kilograma. Nakon toga treba napraviti pauzu od najmanje dva tjedna.

SASTOJCI:

• 1 glavica bijelog kupusa

• 3 glavice luka, manja glavica celera

• 2 srednje velike zelene paprike

• 3-4 mrkve, konzerva rajčice (pelata)

• list celera

• list peršina

• začini po želji

PRIPREMA:

Nasjeckano povrće propirjajte na malo maslinovog ulja i luku, a po želji možete podlijevati povrtnim temeljcem. Dodajte tekućine do željene gustoće, a kad juha zakuha, začinite je prema ukusu. Pri kraju dodajte nasjeckani svježi celer i peršin.


UJUTRO MLAKA VODA

Jutro počnite čašom vode (2 dl) te je nastavite piti cijeli dan. Čaša mlake vode ujutro potiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju crijeva, poručuju nutricionisti. Što ako pretjeramo s vodom Pretjerano pijenje vode može dovesti do manje ili više ozbiljnih štetnih učinaka.

Takvo se stanje doslovno zove trovanje vodom, odnosno intoksikacija vodom. Intoksikacija vodom može uzrokovati i vrtoglavicu, epileptičke napadaje u dojenčadi kojoj se daje pretjerana količina vode, psihičke simptome (delirij) i niz drugih poremećaja. Ukratko, ne pretjerujte s vodom i ne tjerajte se na pijenje prekomjernih količina jer se i vodom možete otrovati.


ČAROBNA JUHA

SASTOJCI:

• 1 korijen celera srednje veličine

• 1 korijen peršina srednje veličine

• 2 glavice luka srednje veličine

• 2 mala ili jedan veliki poriluk, češnjak prema želji (može se dodati i na kraju)

• malo peršinova lišća

• 600 g rajčica

• 400 g krumpira

PRIPREMA:

Operite povrće, narežite ga na kriške ili kockice, a možete ga i naribati. Stavite u veliki lonac te dodajte toliko vode da prekrije povrće. Zagrijte do vrenja, a potom nastavite kuhati na laganoj vatri sat i pol do dva, dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte protisnuti češnjak i malo začina. Kuhanu juhu propasirajte.

Linker
19. travanj 2024 07:44