To što ste anksiozniji u odnosu na razdoblje prije djeteta, znači samo da vas je preplavila majčinska nježnost i ljubav.
 Foto: iStock
Nije sve crno

Rodili ste i osjećate se drugačije? Kako i ne kad se sve ovo dogodilo vašem tijelu

25. veljača 2019.
Niste ni ludi, ni paranoični - vaše tijelo prošlo je kroz ogromnu fizičku promjenu uslijed koje je potpuno normalno da se ne osjećate kao što ste se osjećali prije nego što ste ostali u drugom stanju. A kad shvatite zašto je sve to dobro, vjerujte, bit ćete sretni!

Piše: Iva Matić


Ženama se život drastično promjeni nakon što postanu majke, jer osim što trebaju dodatnu pažnju posvetiti sebi i oporavku od poroda, tu je odjednom novo biće koje u potpunosti ovisi o njima. No, značajne se promjene događaju i u tijelu žene, čak i neke koje je možda na prvu teško odmah zamijetiti.

Stoga, prije nego pomislite kako gubite razum, jer imate dojam da niste osoba koja ste bili prije trudnoće i poroda, trebate znati kako je potpuno normalno da i vama, ali i vašem tijelu, treba vremena da sve "dođe na svoje", kako je nekad bilo.

NAJVEĆE PROMJENE KOJE SE DOGAĐAJU ŽENAMA NAKON PORODA

MIJENJA SE BOJA GLASA

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sussexu došli su do zaključka da se mijenja glas žene koja je rodila. Glas postaje niži i monotoniji, a na početnu frekvenciju se vraća godinu dana nakon poroda. Smatra se da dolazi do te promjene jer se razina spolnih hormona prilično smanjuje nakon trudnoće što može utjecati na glasnice.

ANKSIOZNOST SE POVEĆAVA

Iako se mladim majkama preporučuje da ostanu smirene i pribrane, to je u stvarnosti vrlo teško izvedivo. Zabrinutost je jedna od glavnih karakteristika pogotovo nakon prve trudnoće. Provjeravanje spava li beba, zabrinutost zašto plače ili ne plače, spava ili ne spava li dovoljno i ostale slatke muke. Takvo ponašanje smatra se normalnim i prirodnim, za što je zaslužan hormon ljubavi - oksitocin koji se izlučuje nedugo nakon porođaja. To što ste anksiozniji u odnosu na razdoblje prije djeteta, znači samo da vas je preplavila majčinska nježnost i ljubav. I to je sasvim u redu i očekivano, a za vašu bebicu i poželjno ;)

MOZAK RADI BOLJE

Nije sve tako sivo. Pogotovo nisu vaše sive stanice. Znanstvenici smatraju da žene postaju pametnije nakon što su rodile. Mozak postaje veći kako bi zadovoljio potrebe djeteta, pa mlade majke mogu biti bolji radnici od kolega koji nemaju djece. Neurobiolog Craig Kinsley primijetio je da rođenje djeteta nije samo veliki događaj u životu žene, nego je i "odskočna daska" u njezinom mentalnom razvoju.

TIJELO POSTAJE SPREMNO ZA SLJEDEĆU TRUDNOĆU

Tijekom prve trudnoće ženski imunološki sustav poprilično je oslabljen kako bi se spriječilo tijelo da odbaci strane stanice fetusa i izazove pobačaj. Znanstvenici su otkrili da te stanice ostaju u majčinom tijelu još četiri do pet godina nakon poroda i spremne su mobilizirati tijelo što je brže moguće u slučaju nove trudnoće. To je razlog zašto žene često priznaju da im je mnogo lakše nositi drugu bebu - njihov je imunološki sustav bio potpuno spreman za to, dok je tijekom prve trudnoće tijelo moralo uložiti ogroman trud i napor.

Foto: Alex Pasarelu/Unsplash
Osim što produžava život, trudnoća štiti i od raka jajnika i endometrija.

TIJELO SE OBNAVLJA

Dobro čitate. Taj se proces događa zbog krvi fetusa koja započinje procese regeneracije u majčinom tijelu. Embrionalne stanice pomažu trudnicama izliječiti rane, a mogu čak spriječiti i liječiti ozbiljne bolesti. Osim toga, trudnoća može produžiti život, uglavnom u slučajevima kada se trudnoća javlja kasnije u životu. Znanstvenici su otkrili da su žene koje su imale djecu u starijoj dobi živjele duže od drugih žena.

SMANJUJE SE RIZIK OD RAKA

Mehanizam koji štiti žene od nekih vrsta raka pojavljuje se u ženskom tijelu nakon poroda. Na primjer, žene koje rađaju djecu u mlađoj dobi imaju manji rizik od dobivanja raka jajnika i endometrija. Također, istraživanja pokazuju da su žene koje su postale majke prije 25. godine i dojile djecu, manje podložnije obolijevanju od raka dojke.

Teme
Linker
07. listopad 2022 02:31