FOTOGRAFIJE: HALFPOINT GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Živim.hr
Živim.hr
Nova saznanja

Rizik hospitalizacije s deltom duplo veći nego s prethodnom varijantom

28. kolovoz 2021.
Od 40 tisuća slučajeva iz studije, samo je 1,8 posto bilo potpuno cijepljenih, što istraživači interpretiraju kao potvrdu velike efikasnosti cjepiva

Rizik od hospitalizacije zbog zaraze delta varijantom covida-19 vjerojatno je oko dvostruko veći nego u slučaju zaraze alfa varijantom, proizlazi iz istraživanja. Znanstvenici Sveučilišta Cambridge i Agencije za javno zdravstvo Engleske analizirali su više od 40 tisuća slučajeva covida-19 u Engleskoj od kraja ožujka do kraja svibnja 2021. Rezultati, objavljeni u znanstvenom časopisu Lancet Infectious Diseases, uglavnom se odnose na necijepljene, a za potpuno cijepljene se ne mogu izvući zaključci iz analiziranih podataka.

Rizik za teški oblik

Do sada su studije uglavnom dokazivale da je delta zaraznija, ali nije bilo pouzdanih podataka o riziku teškog oblika covida-19. Istraživači su ustanovili da je rizik od hospitalizacije prosječno 2,26 puta veći kod delta varijante. Od 40 tisuća slučajeva iz studije, samo je 1,8 posto bilo potpuno cijepljenih, što istraživači interpretiraju kao potvrdu velike efikasnosti cjepiva. Od zaraženih u studiji 74 posto ih je bilo necijepljeno, a 24 posto djelomično cijepljeno.

Veći teret za zdravstvo

"Naša analiza naglašava da će u nedostatku cijepljenja svaka epidemija delte nametnuti veći teret zdravstvenom sustavu nego epidemija alfe", rekla je jedna od autorica studije, Anne Presanis sa Sveučilišta Cambridge. "Potpuno cijepljenje ključno je za smanjenje individualnog rizika od simptomatske infekcije deltom i, što je jednako važno, za smanjenje rizika od teške bolesti i prijema u bolnicu za pacijenta zaraženog deltom", dodala je.

Delta varijanta koja je prvo zabilježena u Indiji sada je dominantna u mnogim zemljama, a stručnjaci očekuju da će ona nadvladati druge varijante na globalnoj razini, osim ako se ne pojavi još zarazniji soj.

Izvor: Hina

A što možete očekivati ako ste cijepljeni s obje doze i dobijete koronu pročitajte OVDJE

Teme
Linker
26. svibanj 2022 15:48