Odvojite malo vremena

 SHUTTERSTOCK
tihi ubojica

Riješite test i u dvije minute otkrijte koji je vaš rizik za dijabetes tipa 2

U Hrvatskoj se procjenjuje da s dijabetesom živi pola milijuna ljudi, a tek malo više od polovice to zna

Šećerna bolest se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Svjetske procjene govore da 537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina ima dijabetes, a čak polovica oboljelih nema postavljenu dijagnozu i ne liječi se. Među nešto više od 6,7 milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka treća osoba mlađa je od 60 godina. U Hrvatskoj se procjenjuje da s dijabetesom živi pola milijuna ljudi, a tek malo više od polovice to zna. Većina ima dijabetes tipa 2, oblik šećerne bolesti kojeg je moguće spriječiti ili držati pod kontrolom te tako umanjiti razorno djelovanje povišenih razina šećera u krvi na srce, krvne žile i druge organe u tijelu.

Britansko udruženje za dijabetes - Diabetes UK je u suradnji sa Sveučilištem u Leicesteru i Sveučilišnim bolnicama Leicester NHS Trust izradilo jednostavan test za procjenu rizika. Možete ga ispuniti i putem interneta na riskscore.diabetes.org.uk.


1. Koliko imate godina?

a. 49 ili mlađi = 0

b. 50-59 = 5

c. 60-69 = 9

d. 70 ili stariji = 13


2. Jeste li muško ili žensko?

a. Žena = 0

b. Muškarac = 1


3. Izračunajte indeks tjelesne mase. To je odnos tjelesne težine i kvadrata visine, a možete koristiti neki od internetskih ITM kalkulatora. Koji je vaš ITM?

a. Manje od 25 = 0

b. 25–29,9 = 3

c. 30–34,9 = 5

d. 35 ili više = 8


4. Imate li oca, majku, brata, sestru i/ili dijete s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2?

a. Da = 5

b. Ne = 0


5. Izmjerite opseg trbuha. Uzmite krojački metar i mjerite ispod donjeg rebra i vrha kosti kuka. U koji se raspon uklapate?

a. Manje od 90 cm = 0

b. 90–99,9 cm = 4

c. 100–109,9 cm = 6

d. 110 cm ili više = 9

6. Imate li povišen krvni tlak ili pijete lijek za snižavanje krvnog tlaka?

a. Da = 5

b. Ne = 0


Što znače rezultati?

Zbrojite bodove i otkrijte koliko imate rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

0-6 bodova - nizak rizik

Vaše šanse da sada imate dijabetes tipa 2 = 1 od 200.

Rizik za 10 godina = 1 od 100.

Što trebate učiniti - Nastavite s dobrim radom i prilagodite se načinu života kako biste dodatno smanjili rizik.


7-15 bodova - povećani rizik

Šanse za dijabetes tipa 2 sada = 1 od 50

Rizik u 10 godina = 1 od 35

Što trebate učiniti - Napravite promjene načina života.


16-24 boda - umjeren rizik

Šanse da sada imate dijabetes tipa 2 = 1 od 33

Rizik u 10 godina = 1 od 10

Što trebate učiniti – Posjetite svog liječnika opće prakse kako biste napravili neke pretrage i kontrolirali rizične faktore te tako smanjili rizik.


25 ili više bodova - visok rizik

Šanse da sada imate dijabetes tipa 2 = 1 od 14

Rizik za 10 godina = 1 od 4

Što trebate učiniti - Posjetite svog liječnika opće prakse što je prije moguće i napravite test krvi.


Što još možete napraviti da smanjite rizik od dijabetesa tipa 2

* Smanjite težinu - gubitak kilograma i smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 idu ruku pod ruku.Studija koja je objavljena u časopisu Nutrition & Diabetes otkrila je da osobe s prekomjernom težinom ili pretile osobe koje smanjuju veličinu porcija gube na težini, snižavaju razinu šećera u krvi i smanjuju ukupni rizik od dijabetesa tipa 2.

* Vježbajte - nastojte biti fizički aktivni i vježbati 150 minuta tjedno. Ako ne vježbate svakako se više krećite. Seks može sagorjeti do 70 kalorija svakih 30 minuta, dok kućanski poslovi mogu istovremeno potrošiti 100 do 150. Plešite oko sat vremena i možete smanjiti 300 do 800 kalorija.

* Pazite što jedete i pijete - prehrana s mnogo povrća općenito će unaprijediti zdravlje. Svakako izbjegavajte jednostavne ugljikohidrate, zaslađena pića, alkohol i zasićene masnoće u prehrani. Studija za prevenciju dijabetesa u Norfolku otkrila je da su vježbanje, prehrana i gubitak težine pomogli smanjiti rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 za između 40 i 47 posto.

* Duboko dišite - vježbajte dvije minute dubokog disanja zatvorenih očiju svaki dan, u isto vrijeme. To će uskoro postati navika i s vremenom se možete pomaknuti na pet, osam ili deset minuta."

* Pobrinite se za dobar san - Kada ne spavamo dobro, naše tijelo je manje sposobno regulirati razinu šećera u krvi. Jedan od najboljih načina da osigurate miran noćni san je dosljedna, opuštajuća rutina prije spavanja.

Linker
01. travanj 2024 06:26