Nikako nemojte odustati ako vam ne upali odmah od prve
 Foto: iStock
Top 6 metoda

Riješite se pelena lako i zauvijek

Ne postoji jedinstvena metoda za odvikavanje od pelena koja bi odgovarala svim bebama i koja bi kod svih bila jednako uspješna. Bitno je samo da ne vršite pritisak

Svako dijete je priča za sebe i stoga je važno odabrati taktiku koja će najbolje odgovarati karakteristikama vašeg djeteta, ali i vama. Evo šest najučinkovitijih metoda, sve o njihovim prednostima i nedostacima te kakvom tipu djeteta najbolje odgovaraju.

1. Čekaj, gledaj pa piški (ili kakaj)

S ovom metodom najbolje je početi kad dijete ima oko dvije godine. Pričekajte dok ne uočite znakove da je dijete spremno na taj korak, nemojte vršiti pritisak na njega. Kad shvatite da je vrijeme za to, stavite kahlicu u kupaonicu, ali nemojte odmah inzistirati na tome da je dijete koristi. Neka izazove u njemu znatiželju, vi ga podržite i potaknite ako procijenite da je to potrebno te nagradite kad je upotrijebi.
Za: Kod ove metode nema puno frustracija jer će dijete vrlo brzo uspješno početi koristiti kahlicu čim osjeti da je spremno (i ako ne osjeća pritisak).
Protiv: Vrlo vjerojatno će vaše dijete, primijenite li ovu metodu, biti puno dulje u pelenama nego uz neke druge, "brže" metode. No, ne brinite, neće biti jedino: čak 30 posto djece ne nauči koristiti kahlicu do treće godine.

Je li to dobra metoda za vaše dijete?

Ova metoda naročito je prikladna za djecu koja vole postizati neke ciljeve, primjerice ako dijete ima starijeg brata i sestru te se trudi u svemu biti poput njih.

2. Plan za prijelaz na kahlicu

Za ovu metodu odvojite dovoljno vremena, primjerice barem mjesec dana prije nego što je planiran djetetov polazak u vrtić. To će biti period u kojem ćete biti prilično usredotočeni na "populariziranje" kahlice kod svog djeteta. Budite što više s njim i nježno ga usmjerite prema kupaonici i kahlici u određenim intervalima kad mislite da bi moglo osjećati potrebu da obavi nuždu (možete i pitati dijete treba li piškiti ili kakati kako biste mu pomogli da nauči prepoznati svoje potrebe). Na kraju predviđenog vremena vaše će dijete sigurno barem djelomično već biti odviknuto od pelena. Neki roditelji čak vole organizirati kućnu "radionicu", pri čemu je cijeli jedan dan ili čak tjedan posvećen upotrebi kahlice.
Za: Usmjeren trud prema učenju korištenja kahlice pomaže djetetu da se usredotoči na novi zadatak.
Protiv: Morat ćete odvojiti dosta vremena i boraviti što više kod kuće kako biste bili uz dijete kad god osjeti potrebu da obavi nuždu. Osim toga, vaš napor može ispasti uzaludan budete li previše nametljivi u svojim pokušajima.

Je li to dobra metoda za vaše dijete?

Jest ako vaše dijete inače voli surađivati i ako voli imati svoju rutinu. No, ako je često rastreseno ili lako postane frustrirano kad u nečemu ne uspije iz prve, onda radije odaberite neku drugu metodu.

3. Posegnite za gaćicama za odvikavanje

Umjesto pelena, kupite djetetu gaćice za odvikavanje od pelena koje imaju vodonepropusan sloj i brzo se suše (što djetetu daje osjećaj suhoće ako se u periodu odvikavanja dogodi "nezgoda"). Povremeno ga odvedete u kupaonicu do kahlice, često ga pitajte treba li piškiti ili kakati i nagradite ga kad na vrijeme ode na kahlicu. Možete isprobati i pelene koje pružaju osjećaj hladnoće kad se dijete pomokri jer će ga to potaknuti da se brže odvikne od pelena. Zamolite dijete da vam kaže svaki put kad obavi nuždu kako biste mogli procijeniti intervale i bolje odrediti vrijeme da ga odvedete u kupaonicu.
Za: Gaćice za odvikavanje od pelena, ali i pelene s učinkom hlađenja, sprečavaju nezgodne situacije te mogu pomoći djetetu da osvijesti svoje tjelesne funkcije.
Protiv: I gaćice za odvikavanje i pelene s efektom hlađenja mogu biti mnogo skuplje od običnih pelena. I nemojte očekivati da će pelene s efektom hlađenja otjerati vaše dijete otprve na kahlicu, jer je ono poprilično naviknuto na osjećaj vlage od rođenja. Drugim riječima, ne reagiraju sva djeca jednako na takva pomagala.

Je li to dobra metoda za vaše dijete?

Ako vam ne smeta da dulje pričekate rezultate, onda je to dobra metoda. Osim toga, ako dijete ne uspije uvijek stići na vrijeme do kahlice, gaćice i pelene za odvikavanje će i kod njega i kod vas smanjiti tjeskobu i nervozu.

4. Lukavo nagrađivanje

Svaki put kad vaše dijete uspješno obavi nuždu na kahlici, nagradite ga kakvom sitnicom, sličicom za album i slično. Ovu metodu trebalo bi primijeniti u kombinaciji s nekom od već spomenutih.
Za: Za neku djecu odlazak u trgovinu, na sladoled ili u posjet baki može biti vrlo motivirajući.
Protiv: Riskirate da se dovedete u situaciju da vaše dijete traži nagradu svaki put kad obavi nuždu. Imajte na umu da dijete ima još puno zadataka koje mora savladati i stvari koje mora usvojiti i da ga ovom metodom možete naviknuti da uvijek i za sve očekuje nagradu (ili - da ništa ne čini bez nagrade).

Je li to prava metoda za vaše dijete?

Može biti dobra metoda ako znate gdje i kada povući crtu i reći dosta. Pokušajte s vremenom da nagrade poput sličica ili čokoladica zamijenite nečim povezanim s upotrebom kahlice, poput donjeg rublja s likovima njegovih omiljenih junaka i slično.

5. Prepad gaćicama

Dopustite svom djetetu da odabere nekoliko gaćica koje mu se sviđaju i dopustite mu da ih odmah nosi, uz upozorenje da ih nećete moći oprati ako ih uprlja. A onda se jednostavno prepustite i čekajte, pomireni s time da će mu ponekad pobjeći u gaćice i da ćete ih morati baciti.
Za: Dijete će se osjećati odraslo i bit će ponosno na sebe što nosi takve gaćice i bit će mu jako važno da ih ne uprlja pa će se truditi da što brže stigne do kahlice čim osjeti potrebu.
Protiv: Od svih metoda kod ove možete očekivati najviše "nezgoda" i pokakanih gaćica unatoč djetetovu trudu.

Je li to dobra metoda za moje dijete?

Ako imate strpljenja i dovoljno novca da ne plačete za bačenim gaćicama, to bi mogao biti bolji izbor od ostalih metoda.

6. Volim te, divan si! A sada, piški!

Svaki put kad vaše dijete pravilno upotrijebi kahlicu, bučno ga hvalite i govorite mu nježne riječi. Možete čak i ostale ukućane i obitelj zamoliti da tako postupe.
Za: Takvo bučno odobravanje kod djeteta će ojačati samopouzdanje, a često to djecu privlači i veseli više od bilo kakve igračke.
Protiv: Nastojte ne pretjerivati jer, ako se djetetu dogodi da mu "pobjegne" u gaćice, može biti vrlo utučeno zbog nedostatka podrške i pohvala. U tom slučaju obavezno mu kažite da ne brine jer se nezgode mogu dogoditi i najboljima!

Je li to dobra metoda za moje dijete?

Riječi hrabrenja i pohvale uvijek su dobar izbor, gotovo da nema djeteta kod kojeg ova metoda ne pali.

  • 1¼ šalice oštrog brašna
  • 1 žličica sode
  • ½ žličice soli
  • 2 jaja sobne temperature
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica maslaca
  • 1 šalica šećera
  • 3 žlice pirea od zrelih banana
  • ½ šalice tostiranih i usitnjenih oraha

Priprema:

  1. Prosijte brašno, sodu i sol. Uspite u srednje veliku zdjelu i stavite na stranu. Umutite jaja i vaniliju u čaši za mjerenje tekućine i stavite na stranu. Kalup za pečenje 20 x 10 cm premažite maslacem.
  2. Miksajte šećer i maslac dok ne postane kremast. Potom dodajte mješavinu jaja i vanilije. Promiješajte mikserom, dodajte pire do banana.
  3. Silikonskom lopaticom u gornju smjesu umiješajte brašno, sodu i sol. Na kraju dodajte orahe. Stavite tijesto u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite oko 55 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
  4. Kad kruh izvadite iz pećnice, pustite ga da se hladi 5 minuta, potom ga izvadite iz kalupa. Ovaj je kruh najbolje servirati dan nakon pečenja.

Linker
19. travanj 2024 05:13