FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Nina Čiča
Nina Čiča
upalna bolest

Reumatoidni artritis ne karakterizira samo bol u zglobovima. Ovo su simptomi na koje treba odmah reagirati

28. travanj 2021.
Osobe s reumatoidnim artritisom dobro znaju što znače bolovi i otekline u zglobovima koji redovito dolaze i odlaze

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje kroničnu upalu zglobova. Obično počinje polako s nekim manjim simptomima koji se pojavljuju i nestaju, uglavnom na obje strane tijela, a potom se razvijaju tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci. Simptomi reumatoidnog artritisa mogu varirati od osobe do osobe i mogu se mijenjati iz dana u dan. Velik broj simptoma odjednom je pogoršanje ili progresija bolesti, a faze u kojima su simptomi posve odsutni nazivaju se remisija.


Umor

Možete se osjećati neuobičajeno umorno dosta vremena prije nego što se pojavi bilo koji drugi simptom, ponekad tjednima ili mjesecima. Umor se može javljati i nestajati iz dana u dan ili iz tjedna u tjedan, a ponekad je popraćen općim osjećajem da ste bolesni ili čak i depresijom.


Jutarnja ukočenost

Jutarnja ukočenost često je rani znak artritisa. Ukočenost koja traje nekoliko minuta obično je simptom oblika artritisa koji se s vremenom može pogoršati bez odgovarajuće terapije. Ukočenost koja traje nekoliko sati općenito je simptom upalnog artritisa i tipična je za reumatoidni artritis. Možete osjećati ukočenost i nakon bilo kojeg dužeg perioda neaktivnosti, primjerice nakon poslijepodnevnog drijemanja ili dužeg sjedenja tijekom putovanja.


Ukočenost zglobova

Ukočenost u jednom ili više manjih zglobova je uobičajen rani znak reumatoidnog artritisa. Može se dogoditi u bilo koje doba dana, neovisno o tome jeste li aktivni ili ne. Obično ukočenost počinje u zglobovima dlanova i tipično je da nastupa polako. No, može se pojaviti i iznenada i zahvatiti više zglobova tijekom jednog ili dva dana.


Bol u zglobovima

Nakon ukočenosti zglobova obično slijedi mekoća u zglobovima ili, pak, bol tijekom pokreta ili u mirovanju. To također zahvaća podjednako obje strane tijela. Kod ranog reumatoidnog artritisa bol se najčešće javlja u prstima na rukama i u zapešćima, no možete osjetiti bol i u koljenima, stopalima, zglobovima nogu ili ramenima.


Oticanje malih zglobova

Blaga upala zglobova jedan je od tipičnih ranih znakova reumatoidnog artritisa i uzrokuje njihovo oticanje koje je obično praćeno toplinom u tom dijelu. Upalna faza može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a s vremenom se ti periodi mogu produžiti i postati sve češći. Sljedeće upale mogu se javiti opet u istim zglobovima ili u nekim drugim zglobovima.


Povišena tjelesna temperatura

Kad je praćena drugim simptomima, poput bolova u zglobovima i upale, blago povišena tjelesna temperatura može biti rani znak upozorenja da imate reumatoidni artritis. No, temperatura iznad 38 stupnjeva vjerojatno je simptom neke druge bolesti ili infekcije.


Utrnulost i trnci

Upala tetiva može stvoriti pritisak na živce, što može uzrokovati utrnulost, trnce ili osjećaj žarenja u rukama, što mnogi brkaju sa sindromom karpalnog tunela. Zglobovi u dlanovima ili stopalima mogu čak i proizvoditi zvuk nalik na pucketanje kad, prilikom kretanja, dolazi do trenja oštećene hrskavice o zglob.


Smanjen opseg pokreta

Upala u zglobovima može dovesti do toga da tetive i ligamenti postanu nestabilni ili da se deformiraju. Kako bolest napreduje, moguće je da će vam se dogoditi da više ne možete savinuti ili ispružiti neke zglobove. Opseg pokreta može se smanjiti i zbog boli, no unatoč tome izuzetno je važno da redovito provodite laganu tjelovježbu.


Ostali rani simptomi

  • opća slabost i malaksalost
  • suha usta
  • suhe ili upaljene oči, svrbež u očima
  • problemi sa spavanjem
  • bol u prsima prilikom disanja
  • tvrde nakupine tkiva ispod kože na rukama
  • gubitak apetita
  • gubitak tjelesne težine

Ako primjećujete neke od spomenutih ranih simptoma reumatoidnog artritisa, otiđite odmah liječniku.

Teme
Linker
22. rujan 2021 15:19