Prije nego što se ponovno zaputite na umjetno sunčanje, zapitajte se vrijedi li riskirati
 Foto: iStock
Rizičan trend

Redoviti ste gost solarija? Prijeti vam melanom

Amerikanci razmišljaju da na razini cijele zemlje zabrane solarij mlađima od 18., u Njemačkoj već provode takvu odluku, a u Kaliforniji, Brazilu i Australiji solariji su potpuno zabranjeni. Kakva će biti odluka u našoj zemlji još se ne zna iako Hrvatsko dermatološko društvo preporuča da se maloljetnicima zabraniti korištenje solarija

Žene koje koriste solarij imaju prosječno šest puta veći rizik obolijevanja od melanoma prije 30. godine, upravo su objavili istraživači sa Sveučilišta Minnesota. To je još jedna studija koja je dokazala povezanost solarija i melanoma, najsmrtonosnijeg tipa raka kože od kojeg u Hrvatskoj svake godine oboli 500 osoba, a u svijetu godišnje 132 tisuće.

U novoj studiji, objavljenoj u stručnom časopisu JAMA Dermatology, korišteni su podaci prikupljeni od 681 odrasle osobe s dijagnozom melanoma, a dermatolozi upozoravaju da broj oboljelih raste svake godine.

Svjetska zdravstvena organizacija još je 2009. godine solarije uvrstila u kategoriju najvećeg rizika označivši ih kancerogenima, nakon što je utvrđeno da je rizik od melanoma povećan za 75 posto kod ljudi koji u solarije počeli redovno odlaziti prije 30. godine.

- Komercijalni solariji koji emitiraju UV-A svjetlo jako su popularni od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Epidemiološke studije još su u tijeku, no rane studije pokazuju povišeni postotak melanoma među onima koji odlaze u solarije. Rizik je veći kod onih osoba koje su ranije u svom životu počele odlaziti u solarij. Osim toga, kod nas je prisutan znatno veći broj solarija koji emitiraju UV-B zrake, za koje se nedvojbeno zna da su vrlo značajne u etiopatogenezi melanoma – upozorava dermatologinja dr. Ivana Manola.

Zabrana mlađima od 18.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) predložila je (a o tome se još uvijek raspravlja) da se potpuno zabrani sunčanje u solarijima mlađima od 18. godina, a stariji moraju potpisati informirani pristanak kojim potvrđuju da su svjesni svih rizika kojima ugrožavaju zdravlje. Osim toga, FDA predlaže i nova pravila za proizvođače koji moraju istaknuti upozorenje o štetnosti na uređaju za sunčanje, za uređaje povećane snage potreban je certifikat, solarij će morati imati “gumb za paniku”, koji će omogućiti da se uređaj sam isključi u slučaju nužde ili hitnosti. Dodatno će se pojačati posebna oprema, primjerice zaštitne naočale, koja će jače ograničavati količinu svjetla koja prolazi kroz za oči.

FDA preporučuje i da svi punoljetni prije ulaska u solarij potpišu informirani pristanak da su svjesni svih rizika kojima ugrožavaju zdravlje

Visoke kazne u Njemačkoj

Hrvatsko dermatološko društvo i Referentni centar za melanom u KBC Sestara milosrdnica te Povjerenstvo ministarstva zdravlja za zaštitu od neionizirajućeg zračenja predlažu da se i u Hrvatskoj zakonski zabrani korištenje solarija maloljetnim osobama. To je već učinjeno u Njemačkoj gdje je maloljetnicima zabranjeno korištenje solarija, a kazna za nepridržavanje je i do 50.000 eura. Solariji su potpuno zabranjeni u Kaliforniji, Brazilu i Australiji.

Linker
24. travanj 2024 17:41