Za izradu statističkog modela na temelju kojeg mogu dati predviđanja, znanstvenici su analizirali više od 144 tisuća ciklusa umjetne oplodnje.
 Foto: iStock
Brzo i jednostavno

Razmišljate o umjetnoj oplodnji? Ovaj kalkulator otkrit će šanse za trudnoću

Nakon višegodišnje borbe s nemogućnošću ostanka u drugom stanju, većini je žena zasigurno palo na pamet da okuša sreću in vitro metodom. U tome hoće li to napokon uspjeti ostvariti, mogao bi im pomoći ovaj kalkulator koji otkriva koja je vjerojatnost da napokon rode.

Oni koji se spremaju na umjetnu oplodnju, imaju samo jedno pitanje: 'Hoću li uspjeti zatrudnjeti?'. Mnogi već godinama bezuspješno pokušavaju i već su prošli kroz nekoliko ciklusa. Želite znati hoće li sljedeći ciklus umjetne oplodnje biti uspješan? Znanstvenici tvrde da novi 'IVF kalkulator' to može uspješno predvidjeti. Nakon što u jednostavan kalkulator unesete sve potrebne podatke (godine, koliko dugo pokušavate dobiti dijete, imate li problema s ovulacijom, broj prethodnih in vitro ciklusa...) on će vam izbaciti postotak.

Stručnjaci vjeruju kako će ovo pomoći brojnim parovima, jer će unaprijed znati što mogu očekivati.

- Voljela bih da je ovaj kalkulator došao prije nekoliko godina. Zatrudnjela sam nakon četiri ciklusa umjetne oplodnje, a imala sam i dva pobačaja. Možda bi mi bilo lakše da sam znala da mi je prvih nekoliko puta vjerojatnost bila mala. Težak je to udarac za parove, rekla nam je jedna majka iz Zagreba komentirajući ovu vijest.

Prikupljali su podatke

Za izradu statističkog modela na temelju kojeg mogu dati predviđanja, znanstvenici su analizirali više od 144 tisuća ciklusa umjetne oplodnje. Prema tim podacima 29, 1 posto žena je rodilo dijete nakon prvog ciklusa, dok je 43 posto rodilo nakon šestog tretmana.

Također su analizirali podatke o in vitro tretmanima u Velikoj Britaniji od 1999. do 2008. te na osnovu njih došli do procjene o mogućnosti rođenja djeteta. Sve je to stavljeno u kalkulator. Na primjer, kalkulator predviđa da će 30-godišnjakinja koja je prije dvije godine otkrila da je neplodna, imati 46 posto šanse da rodi nakon prvog ciklusa, dok će 79 posto imati nakon trećeg.

Smatramo da ćemo brojne parove poštedjeti boli te ćemo im dati uvid u to što mogu očekivati. No, treba uzeti u obzir da smo svi različiti te da je konačni rezultat umjetne oplodnje teško predvidjeti, kažu znanstvenici.

Kalkulatoru, koji je na engleskom jeziku, možete pristupiti na ovoj stranici.

Linker
25. travanj 2024 20:55