Koristite koru organski uzgojenog limuna.
 Foto: Istock
Tako moćna

Razlozi zbog kojih više nikad nećete baciti limunovu koricu

Najčešće je koristimo za pripremu slastica, ali limunova kora može poslužiti i kao djelotvoran lijek.

Limun je prepun nutrijenata, sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Kora limuna također sadrži niz vitamina, minerala i vlakana koji organizmu daju hranjive sastojke.

Sadrži i neke zdrave enzime, koji pomažu imunitetu u ovim hladnim danima.

Evo zašto više nikad nećete baciti limunovu koricu.

Daje vam više vitamina

Kora limuna sadrži čak 5 do 10 puta više vitamina nego sam limuna. Da spomenemo samo neke od njih: vitamin C, A, beta karoten, folna kiselina, kalcij, magnezij i kalij.

Pomaže u borbi protiv raka

Limunova korica pomaže osloboditi tijelo od kancerogenih elemenata te se sastoji od komponenti poznatih kao salvestrol Q40 i limonene, za koje se zna da se bore protiv stanica raka u tijelu. Korica također može zaštiti od raka dojke, debelog crijeva i kože.

Istraživanje je pokazalo da konzumacija čaja s limunovom koricom sprječava rast stanica raka. Također, rak napreduje u kiselom tijelu, a limunska kora koja je alkalna pomaže održavanju pH tijela.

Poboljšava zdravlje kostiju

Sadrži puno kalcija i vitamina C te konzumiranje kore limuna može spriječiti osteoporozu, reumatoidni artritis, upalni poliartritis i druge probleme s kostima

Smanjuje razinu kolesterola

Zbog prisutnosti polifenolnih flavonoida, korica limuna pomaže u održavanju razine kolesterola u tijelu.

Vitamin C i flavonoidi pomažu u čišćenju krvnih žila, sprječavajući ili minimizirajući rizike poput visokog krvnog tlaka i bolesti srca.

Linker
12. travanj 2024 17:46