Bol nije uzrokovana samo vanjskim faktorima kao što su ozljede ili izgaranje na poslu.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Razlika između jutarnjih i noćnih bolova - evo koga najčešće pogađaju i kako ih ublažiti

Bol je vrlo kompleksna, osobito u onih koji pate od kronične boli.

Primjećujete li da vas uvijek nešto boli kad izađete iz ureda ili vam se grlobolja i glavobolja pojačaju baš kada pokušavate zaspati? Ponekad mislimo da bol možemo kontrolirati - previše sjedimo za kompjutorom, zaboli nas glava, uzmemo tabletu protiv bolova i nastavimo dalje. No bol je vrlo kompleksna, osobito u onih koji pate od kronične boli.


Bol u leđima

Osobe s glavoboljom ili bolovima u leđima često osjete fluktuaciju boli - dođe i ode... Bol nije uzrokovana samo vanjskim faktorima kao što su ozljede ili izgaranje na poslu. Naime, sve je više istraživanja koja potkrepljuju spoznaju da osjetljivost na bol i bolno stanje slijede cirkadijani, odnosno naš biološki 24-satni ritam. Čitavo tijelo ima cirkadijani ritam, ali i svaka stanica, uključujući i neurone, ima vlastiti cirkadijani ritam i on ne mora biti usklađen s ritmom našeg tijela. Različita bolna stanja imaju različite razine boli tijekom dana.

Tako je jutarnja bol česta u osoba koje pate od upalnih stanja, uključujući migrenu, reumatoidni artritis i upalu zubnog mesa. Neuropatska bol, neuralgije, dijabetička neuropatija ili bol u onkoloških bolesnika izraženija je kasno popodne ili noću.

Bol tijekom noći ometa san, što opet pogoršava bol.

- Kod ovih stanja uočen je cirkadijani ritam boli, odnosno bol se pogoršava u određenim dijelovima dana. Ponekad je bol lakše ili teže podnošljiva, a ponekad gotovo nepodnošljiva i ozbiljno narušava kvalitetu života. I u zdravih osoba bol se tijekom dana javlja različitim intenzitetom. Na primjer, ako zdravoj osobi koju ništa ne boli stimulirate živac u nozi, njezin prag boli bit će smanjen u određenim razdobljima dana - kaže dr. Mark Burish s McGovern Medical School u UTHealth u Houstonu.


Manje boli ujutro

Izraelski su znanstvenici proveli istraživanje 2015. tijekom kojega su grupu muškaraca izložili vrućini i hladnoći u različito doba dana.

Otkrili su da su muškarci manje osjetljivi na bol tijekom jutra. Ranije su studije otkrile da naš cirkadijani ritam, odnosno unutarnji sat koji nam govori kada je vrijeme za spavanje, a kada za buđenje, kontrolira osjet boli. Istraživači iz Velike Britanije otkrili su da su miševi koji su stalno bili izloženi svjetlu imali otečenije šape te su pokazivali više markere upalnih procesa u krvi. U mraku ti su se markeri smanjili.

- Noću se upalni markeri smanjuju i postupno se ponovno podižu ujutro. Zato ujutro očekujte goru upalu i jače bolove - kaže dr. Julie Gibbs, istraživačica sa Sveučilišta u Manchesteru.

Stoga je, kako ističe, učinkovitije lijekove za upalna stanja za koja znamo da se očituju jačom jutarnjom boli piti navečer, a ujutro valja piti lijekove koji će pomoći ublažiti bol koja se javlja poslijepodne.

Linker
25. travanj 2024 16:16