FOTOGRAFIJE: LUMINOLA GETTY IMAGES
zdravlje

Raste broj alergičnih na zaštitne rukavice

Procjenjuje se da je od jedan do šest posto alergičnih na lateks u općoj populaciji, a među zdravstvenim djelatnicima od pet do čak 44 posto

Broj osoba alergičnih na lateks u stalnom je porastu, posebno među zdravstvenim djelatnicima, što se povezuje s povećanom upotrebom zaštitnih rukavica tijekom pandemije koronavirusa. Naime, dokazana je izravna povezanost između smanjenja izloženosti lateksu i smanjenja broja alergičnih osoba. Procjenjuje se da je od jedan do šest posto alergičnih na lateks u općoj populaciji, a među zdravstvenim djelatnicima od pet do čak 44 posto.


Ozbiljne reakcije

Jedini je lijek izbjegavati lateks, odnosno koristiti lateks-free rukavice i izbjegavati ostale proizvode s lateksom. Osim u rukavicama ima ga u stetoskopima, tlakomjerima i balonima. Alergija se manifestira kontaktnim dermatitisom i pojačanim svrbežom i pečenjem kože, najčešće ruku. Ozbiljne reakcije mogu nastati kad lateks uđe u krv. Zabilježene su teške alergijske reakcije nakon davanja lijeka kroz infuzijske sustave i štrcaljke od lateksa. Osobe alergične na lateks mogu biti alergične i na neke namirnice kao što su banane, orasi, avokado i kivi.

Linker
20. travanj 2024 03:38