RAK PLUĆA LIJEČENJE

Brojni različiti načini liječenja mogu se koristiti u liječenju karcinoma pluća i/ili u svrhu poboljšanja kvalitete života i smanjenja simptoma

Rak pluća liječenje

Vrste raka koje nastaju u plućima dijelimo na dva glavna tipa : non-mikrocelularni rak pluća i mikrocelularni rak pluća, ovisno o mikroskopskom izgledu stanica. Svaki tip raka pluća raste i širi se na različit način te se i liječi drukčije.

Non-mikrocelularni rak pluća učestaliji je od mikrocelularnog raka pluća te u pravilu raste i širi se sporije. Tri su glavna tipa non-mikrocelularnog raka pluća. Njihovi nazivi odgovaraju vrsti stanica od kojih nastaju: karcinom pločastih stanica (epidermoidni karcinom), adenokarcinom te karcinom velikih stanica.

Mikrocelularni rak pluća manje je učestao od non-mikrocelularnog raka pluća. Raste brže i češće se širi u ostale organe u tijelu.

Najbolji način sprječavanja karcinoma pluća jest prestati ili nikada niti započeti pušiti

Prepoznavanje simptoma

Najčešći znakovi i simptomi karcinoma pluća su:

- Kašalj koji ne prestaje i s vremenom se pogoršava
- Stalna bol u prsima
- Iskašljavanje krvi
- Osjećaj nedostatka zraka, promuklost ili zvižduci pri disanju
- Ponavljajuće upale pluća ili bronhitisi
- Otečenost vrata i lica
- Gubitak teka ili mršavljenje
- Umor

Uzrok ovih simptoma može biti karcinom pluća ili druga stanja. Važno je posavjetovati se s liječnikom.

Liječenje karcinoma pluća

Način liječenja karcinom pluća uvjetovan je brojnim čimbenicima, uključujući vrsu karcinoma (non-mikrocelularni ili mikrocelularni karcinom), njegovu veličinu, smještaj, proširenost te opće zdravstveno stanje pacijenta. Brojni različiti načini liječenja mogu se koristiti u liječenju karcinoma pluća i/ili u svrhu poboljšanja kvalitete života i smanjenja simptoma.

Kirurško odstranjenje karcinoma. Odabir vrste kirurškog zahvata koji se izvodi određen je smještajem tumora u plućima. Zahvat kojim se odstranjuje samo mali dio pluća naziva se segmentalna resekcija. Kada kirurg odstranjuje čitav režanj pluća radi se o lobektomiji. Pneumonektomija predstavlja odstranjenje čitavog plućnog krila. Neki tumori su inoperabilni (ne mogu se kirurški odstraniti) uslijed njihove veličine ii smještaja, a pojedini pacijenti ne mogu biti operirani zbog drugih zdravstvenih razloga.

Kemoterapija je uporaba antikanceroznih lijekova u svrhu uništavanja kanceroznih stanica širom tijela. Čak i nakon odstranjenja karcinoma iz pluća, stanice raka mogu i dalje biti prisutne u okolnim tkivima i drugdje u tijelu.

Radioterapija, uključuje uporabu visoko-energetskog zračenja u svrhu uništavanja stanica raka. Radioterapija je usmjerena na ograničeno područje i djeluje na kancerozne stanice samo u tom području. Radioterapija se može koristiti prije kirurškog zahvata kako bi se smanjio tumor, ili nakon kirurškog zahvata u svrhu ograničenja stanica raka na tretiranom području. Liječnici često koriste radioterapiju u kombinaciji s kemoterapijom kao primarni tretman umjesto kirurškog zahvata. Radioterapija se također koristi u svrhu smanjenja simptoma poput osjećaja kratkoće daha. Izvor radijacije u liječenju karcinoma pluća najčešće je poseban uređaj (vanjska radijacija), no kao izvor se ponekad koristi implantat (mali spremnik radioaktivnog materijala) koji se aplicira izravno ili blizu tumora (unutarnja radijacija).

Fotodinamska terapija (PDT), vrsta laserske terapije koja uključuje uporabu posebnih tvari koje se injiciraju u krvotok kako bi se apsorbirale u stanice širom tijela. Ta tvar brzo izlazi iz normalnih stanica, no ostaje u stanicama raka tijekom duljeg vremena. Laserska zraka usmjerena na karcinom aktivira djelatnu tvar , koja potom uništava stanice raka koje su istu apsorbirale. Fotodinamska terapija može se koristiti u svrhu smanjenja simptoma raka pluća – primjerice, kako bi se kontroliralo krvarenje ili smanjile poteškoće pri disanju uzrokovane zatvorenim dišnim putovima kada se karcinom ne može kirurški odstraniti. Fotodinamska se terapija, također, može upotrijebiti u liječenju vrlo malih tumora u pacijenata kod kojih nisu indicirani drugi načini liječenja.

>> Liječenje non-mikrocelularnog karcinoma pluća

Rak pluća liječenje

Linker
25. travanj 2024 08:53