Prehrana, životni stil, ali i seksualnost - sve to ima utjecaj ne samo na zdravlje prostate, već i zdravlje općenito.
 Getty Images/iStockphoto
MUŠKO ZDRAVLJE

Rak koji nema simptome, a na njega utječe i seks i trenutak kad ste prvi puta imali odnos...

Godinama znanstvenike muči kontroverza kako seks utječe na rizik obolijevanja od karcinoma prostate. Meta analiza objavljena 2018. godine u časopisu The Journal of Sexual Medicine možda je dala odgovore na sve dileme.

Piše: Angelina Paić, sveučilišni specijalist nutricionizma


Dečki jeste pustili brk u studenom (eng. novembar)?

Movember pokret je više od pukog trenda puštanja brkova. On je zdravstveno-aktivistički pokret s ciljem osvještavanja zdravstvenih problema muškaraca, poput depresije, raka testisa, raka prostate i brojnih drugih bolesti.

Rak prostate je najčešći rak muškaraca u zapadnoj Europi i sjevernoj Americi. U Hrvatskoj je drugi po učestalosti, odmah iza raka pluća. Tijekom života od ove vrste raka oboli svaki šesti muškarac, a godišnje odnese 75.000 života!

Rak prostate najčešće nema simptome. On se razvija tijekom godina. Kada su simptomi postojani, tada je najčešće već kasno, jer je rak metastazirao. Između 20 i 60 % svih dijagnosticiranih karcinoma prostate otkriveni su u fazi metastaze.

U tom slučaju simptomi su:

  • pritisak na mjehur

  • bol i pečenje prilikom mokrenja

  • učestalo, isprekidano ("krene pa stane"), otežano mokrenje praćeno krvi u urinu

  • bolovi u kostima


Nekolicine studija utvrdili su direktnu povezanost između bolesti prostate i načina prehrane.

Nepoželjne navike kada je u pitanju zdravlje prostate su:

  • visok unos masti životinjskog porijekla

  • visok unos crvenog mesa u kombinaciji s niskim unosom ribe, voća i povrća

  • neumjereno uživanje u alkoholu

  • visok unos jednostavnih i rafiniranih šećera


Jako je bitno održavati normalnu tjelesnu masu. Naime, studije su pokazale kako pretili muškarci koji imaju BMI (indeks tjelesne mase) veći od 32 češće obolijevaju od ovog oblika karcinoma i razvijaju agresivniji oblik karcinoma pri čemu je stopa smrtnost viša za čak 35 % u odnosu na pojedince normalne tjelesne mase.


Kako se hraniti da bismo očuvali zdravlje prostate?

Cink se pokaza kao ključni mineral u muškom zdravlju.

Hipertrofija (uvećanje) prostate može biti smanjena ili usporena adekvatnim unosom minerala cinka. Dokazano je da stanice uvećane prostate sadrže manje cinka no što je to uobičajeno!

Mnoge studije preporučuju mediteransku prehranu kao oblik prevencije od karcinoma prostate.

Mediteranske namirnice sadrže u sebi znatne količine cinka! Pogotovo ako se hranimo oštrigama (kamenice), morskim plodovima, ribom, integralnim žitaricama, mahunarkama, orasima, sjemenkama buče. Vitamin E i neke masne kiseline (omega-3) prisutne u plavoj i masnijoj ribi (tuna, skuša, srdela, igla, inćuni, losos) korisni su kod oboljenja prostate, s obzirom na to da svojim djelovanjem sprečavaju dodatnu upalu.

Za zdravlje prostate potrebno je jesti bučino ulje i sjemenke! Također, preporučuje se čaj od koprive (ekstrakti korijenja koprive djeluju blagotvorno kod hipertrofije prostate) te sok od rajčice koji sadrži likopen, poznat kao jaki prirodni antioksidans!

Još jedan sok ističe se kao blagotvoran i ljekovit kada je prostata u pitanju, a to je sok od nara. U stručnom časopisu "Proceedings of National Academy of Sciences" (2005.) objavljena je studija koja govori o kemopreventivnom i kemoterapijskom učinku soka od nara na stanice karcinoma prostate. Na mom Instagram profilu pronaći ćete zanimljiv recept kako napraviti sok od nara.

Attractive young lovers have couples playing together in bed, wearing sexy lingerie in a hotel room
Getty Images/iStockphoto
I broj ejakulacija igra važnu ulogu u zdravlju prostate.


Koje životne navike nam mogu pomoći u prevenciji od oboljenja?

Redovita kontrola: Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je jednom godišnje odlaziti na preglede i odrediti koliko je PSA u krvi. Prostata specifični antigen (PSA) je glikoprotein kojeg stvaraju stanice prostate te izlučuju u krv i sjemenu tekućinu. Najviša koncentracija PSA nalazi se upravo u sjemenoj tekućini gdje ispunjava svoju biološku ulogu održavanja spermija pokretnima te spremnima za oplodnju u periodu između ejakulacije i kontakta s jajnom stanicom. Dobna granica za prvo kontroliranje PSA, koja je nekada bila 50 godina, pomaknuta je na 40 godina! Zato dečki iznad četrdesete, redovito se kontrolirajte, jer ako otkrijete karcinom u ranom stadiju bolesti, postotak izlječenja doseže čak 98 %!

Seksualni odnos i prostata: Godinama znanstvenike muči kontroverza kako seks utječe na rizik obolijevanja od karcinoma prostate. Odnosno, mogu li učestali seksualni odnosi djelovati preventivno kod karcinoma prostate te kako promiskuitet djeluje na rizik od obolijevanja od karcinoma prostate, kao i ima li i kakvu ulogu dob prvog seksualnog iskustva na povećani rizik?

Meta analiza objavljena 2018. godine u časopisu The Journal of Sexual Medicine možda je dala odgovore na sve dileme. U istraživanje je bilo uključeno 55.490 sudionika iz devet zemalja (većina studija dolazi iz Sjeverne Amerike, ali su bili zastupljeni i Europa, Australija, Azija, Karibi i Kuba) otkrili su da muškarci s manjim brojem seksualnih partnera/ica, koji su zreliji izgubili nevinost i koji imaju učestale ejakulacije (dva do četiri puta tjedno) imaju manji rizik od obolijevanja od karcinoma prostate.

Geografija i kultura također mogu utjecati na rizik od raka prostate. Autori su objasnili da je stopa raka prostate niža u zapadnoj i južnoj Aziji (npr. Indiji i Iranu) nego u SAD-u. Zbog religioznih tradicija, muškarci u tim kulturama stariji ulaze u prvi seksualni odnos i imaju manje seksualnih partnera od svojih sjevernoameričkih kolega.


Na kraju samo mi se nameće pitanje: "Što je muškarac bez brkova?" Pogotovo u studenom...

Dečki, kontrolirajte se! ;)

Vaša Angelina


Angelinu možete pratiti i na Instagramu.

Linker
14. studeni 2023 04:48