SHUTTERSTOCK
NEOČEKIVANO OTKRIĆE

Rak dojke najviše se širi tijekom spavanja

Novi podaci ukazuju na potrebu davanja terapije uvažavajući cirkadijani ritam

Nova istraživanja pokazuju da se metastatsko širenje raka dojke događa pretežno tijekom spavanja i to otkriće istraživači su nazvali upečatljivim i neočekivanim.

- To se do sada nije znalo, bili smo iznennađeni - izjavio je za Medscape Medical News dr. Nicola Aceto, profesor molekularne onkologije sa Švicarskog saveznog tehnološkog instituta (ETH) u Zürichu. Nalazi nose potencijalne implikacije na vrijeme biopsije i liječenje karcinoma sklonih metastazama, kažu autori studije koja je objavljena u časopisu Nature.

Faza odmora

Aceto i kolege prikupili su uzorke krvi 30 žena s rakom dojke u 4 i 10 sati - dakle i vrijeme mirovanja i u aktivnoj fazi. Primijetili su da je više od 78 posto svih dobivenih cirkulirajućih tumorskih stanica bilo iz uzoraka uzetih tijekom faze odmora. Također su otkrili da se cirkulirajuće tumorske stanice generirane noću brže dijele i stoga imaju veći potencijal za metastaziranje nego one generirane tijekom dana koje su "lišene metastatskih sposobnosti", navode autori.

Tim je također primijetio da ključni hormoni cirkadijanog ritma (poput melatonina, testosterona i glukokortikoida) reguliraju stvaranje cirkulirajućih tumorskih stanica, a inzulin potiče proliferaciju tumorskih stanica na vremenski ovisan način, sugerirajući "potrebu za vremenski kontroliranim pristupima karakterizaciji i liječenju raka dojke, pišu autori.

To znači da će liječnici možda morati postati svjesniji kada primijeniti određene tretmane, no bit će potrebna velika klinička ispitivanja prije nego što se bilo kakvo razmatranje cirkadijanog ritma uključi u standardnu praksu liječenja. Također je nejasno vrijedi li ovo otkriće i za druge vrste tumora.


ČITAJTE I: Naše poznate ginekologinje upozoravaju na sedam simptoma raka dojke koje žene obično previde

Linker
15. travanj 2024 22:41