Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Tijekom tog vremena, tumor stvara malo ili nimalo simptoma.
 Foto: Istock
VISOKA STOPA IZLJEČENJA

Radiokirurgija je uspješna u liječenju raka prostate u 98 posto slučajeva

16. lipanj 2018.
Znanstvenici su pet godina pratili 91 pacijenta s rakom prostate prvog ili drugog stadija.

Stereotaksijska radioterapija (radiokirurgija) pokazuje najveću uspješnost u petogodišnjem preživljenju oboljelih od raka prostate u usporedbi s kirurškim zahvatima i zračenjem, pokazalo je istraživanje znanstvenika Medicinskog centra Sveučilišta Texas Southwestern koje je objavljeno u časopisu European Journal of Cancer.

MANJE NUSPOJAVA

Ova terapija koja se temelji na usmjeravanju vrlo visokih doza zračenja točno u središte tumora pokazuje uspješnost u čak 98 posto slučajeva.

- Visoka stopa izlječenja je zapanjujuća kada se u istom periodu usporedi s kirurgijom ili konvencionalnim zračenjem koje je pokazalo nižu stopu uspješnosti petogodišnjeg preživljenja pacijenata, koja je između 80 i 90 posto. Sada na raspolaganju imamo snažniji i učinkovitiji oblik neinvazivnog liječenja raka prostate za koji je potrebno maksimalno pet tretmana - kaže dr. Raquibul Hannan, profesor radioonkologije i vodeći autor ovog istraživanja.

Pratili su pet godina 91 pacijenta s rakom prostate prvog ili drugog stadija. I nuspojave nakon radiokirurgije manje su nego kod konvencionalnog liječenja, primjerice problemi s erekcijom zabilježeni su kod 25 posto oboljelih u ovom istraživanju.

Teme
Linker
31. svibanj 2023 02:17