Studija otkrila negativne učinke
 Getty Images
Analiza bakterija

Pušenje e-cigareta pojačava rizike za razvoj bolesti usne šupljine

Riječ je o stalno povišenom riziku za razvoj niza bolesti, od bolesti desni do raka

Analiza bakterija u usnoj šupljini mladih i zdravih osoba koje svakodnevno puše e-cigarete otkrila je da njihova usta obiluju mikroorganizmima koji mogu uzrokovati opasne infekcije, a to e-pušače izlaže stalno povišenom riziku za razvoj niza bolesti, od bolesti desni do raka. To je pokazalo istraživanje provedeno na Ohio State Universityju u kojem je utvrđeno da sastav bakterija usne šupljine ispitanika odgovara onome kod osoba s periodontitisom, infekcijom desni koja može dovesti do gubitka zuba i, ako se ne liječi, do bolesti srca i pluća.

Što je glavni krivac?

Autori studije su takve negativne učinke uočili neovisno o tome jesu li e-cigarete ispitanika sadržavale nikotin ili ne, što ih je dovelo do zaključka da je tekućina koja se zagrijava i pod pritiskom je u e-cigaretama glavni krivac za pretvaranje usne šupljine u ugodan dom za vrlo opasne kombinacije mikroba. Čak i sadašnji i bivši dugogodišnji pušači, čija je ovisnost o cigaretama mogla opasnim mikrobima omogućiti lagan pristup njihovoj usnoj šupljini, imali su puno lošiji profil oralnih bakterija nakon samo tri do 12 mjeseci korištenja e-cigareta.

Još jedna zabluda

Stoga autori studije upozoravaju kako je pogrešna tvrdnja da pušenje e-cigareta manje šteti od pušenja običnih cigareta. Profil oralnih bakterija pušača e-cigareta ima više patogenih organizama pa si nećete učiniti uslugu ako koristite e-cigarete kako biste se riješili običnih, upozoravaju znanstvenici.

Linker
21. travanj 2024 16:02