Redoviti pregledi i točna dijagnostika prvi su korak do zdravlja.
 Foto: Promo
Posjetite zagrebačku kliniku AVIVA

Prvi HISPA centar za prevenciju i liječenje kardiovaskularnih bolesti

U Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umire svaki drugi pacijent, a 30 posto njih ne zna da su rizična skupina.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, a u Hrvatskoj od njih umire svaki drugi stanovnik. Novi pristup u prevenciji i liječenju ovih bolesti nudi prvi operativni i stručni HISPA centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i moždanog udara, koji je otvoren u zagrebačkoj Poliklinici AVIVA u Nemetovoj 2.

Očuvanje zdravlja i prevencija kao glavni cilj

HISPA je međunarodno udruženje, a cilj HISPA centara jest očuvanje zdravlja i prevencija infarkta ili moždanog udara, odnosno prepoznavanje rizičnih osoba za srčano-žilna oboljenja kako bi se spriječile teže posljedice. To se postiže upravo specifičnim HISPA programom, koji se, osim interdisciplinarnog pristupa liječenju osoba s povišenim kardiovaskularnim rizikom, od ostalih programa liječenja ovih bolesti razlikuje i po posebnom odnosu liječnik - pacijent u smislu dugoročnog praćenja.

Prema zadnjim statistikama udio kardiovaskularnih bolesti u ukupnoj smrtnosti u Hrvatskoj iznosi 48,3 posto, dok u zemljama EU taj udio iznosi 42 posto.

Najčešća srčano-žilna oboljenja, kako je istaknuo prim. mr. sc. Ivan Sokol, dr. med., FESC, specijalist internist-kardiolog i voditelj HISPA centra Poliklinike Aviva, su koronarna bolest srca, cerebrovaskularne bolesti, zatajenje srca i hipertenzivna bolest srca.

Foto: Promo
Poliklinika AVIVA u Nemetovoj 2 u Zagrebu postala je naš prvi operativni i stručni HISPA centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i moždanog udara.

HISPA je namijenjen svima

U HISPA centru se primarno liječe pacijenti s dugoročno nereguliranim krvnim tlakom unatoč dužem periodu liječenja, svi dijabetičari, svi pacijenti koji su pretrpjeli infarkt ili moždani udar, zatim pacijenti s brojnim višestrukim problemima: pretilost, pušenje, dislipidemija, hipertenzija, oštećenje bubrega i slično čiji je zajednički nazivnik povišen kardiovaskularni rizik.
Treba istaknuti da vrlo često u Centre dolaze i zdravi ljudi koji žele dobru dijagnostiku i program očuvanja vlastitog zdravlja.
Slaven Janečić, ravnatelj Poliklinike Aviva ovom je prilikom istaknuo: „U Poliklinici AVIVA veliku pažnju posvećujemo, kako razvoju novih, tako i visokoj personalizaciji postojećih usluga i programa. Stoga je i otvaranje HISPA centra naš veliki iskorak kada govorimo o kardiovaskularnim bolestima, s obzirom da se radi o sveobuhvatnom programu personaliziranih mjera liječenja, prilagođenih svakom pojedinom pacijentu.“

Detaljna obrada
Pacijent se u HISPA centru podvrgava detaljnoj obradi s naglaskom na faktore rizika za kardiovaskularne bolesti, kao i na sve ostalo što utječe na zdravlje ispitivane osobe. Nakon toga, a s ciljem izračunavanja kardiovaskularnog rizika radi se detaljan pregled s dodatnim dijagnostičkim pretragama. Za svakog se pacijenta kreira poseban elektronski karton kojim se dugoročno prati kretanje njegova zdravstvenog stanja, ali i radi cjelovit personalizirani program prevencije, koji uključuje nutricioniste, ali i kineziologe.

Koncept očuvanja zdravlja

Prof. dr. Nebojša Tasić, specijalist interne medicine-kardiolog, predsjednik i osnivač Udruženja HISPA te načelnik Centra za kardiovaskularna istraživanja „Aleksandar D. Popović“ iz Beograda, istaknuo je kako je HISPA udruženje vrlo aktivno u cijeloj regiji te se u tim centrima uspješno liječi više od 7000 pacijenata koji su više godina nakon sniženja kardiovaskularnog rizika pronašli svog liječnika, svoj centar i svoj koncept očuvanja zdravlja. Suvremena prevencija infarkta ili moždanog udara zasniva se na individualnom pristupu pacijentima te interdisciplinarnosti, što je osnovna karakteristika HISPA centara.

Linker
17. travanj 2024 16:11