Krenite u obračun sa svim površinama u stanu!  
 FOTOGRAFIJE: PEOPLEIMAGES GETTY IMAGES
Krpu u ruke

Provjerite ovaj popis: 25 površina i mjesta u stanu koje zaboravimo očistiti

Nerijetko zaboravimo ili naprosto zanemarimo neka mjesta koja mogu biti prilično jaki sakupljači prašine i izvor zaraze

Neki redovito, neki rjeđe, ali svi čistimo. No nerijetko zaboravimo ili naprosto zanemarimo neka mjesta koja mogu biti prilično jaki sakupljači prašine, izvor zaraze i prijetnja našem zdravlju. Vrijeme je da zasučemo rukave i obratimo pozornost na čišćenje i ovih mjesta i površina:

1. Prekidači svjetla

Samo razmislite o tome koliko puta dnevno uključite svjetla. Ali, bez obzira na to koliko mislite da su vam ruke čiste, svaki put kad dodirnete prekidač za svjetlo, zapravo širite klice. Navlažite krpu sredstvom za čišćenje i redovito ih obrišite.

2. Kvake na vratima

Svi ih imamo i svi ih dodirujemo. Ali kad ste zadnji put očistili kvake? Uzmite sredstvo za čišćenje na bazi alkohola i izdvojite samo nekoliko minuta koliko je dovoljno da ubijete sve klice na kvakama. Pazite da sredstvo za čišćenje ne ošteti drvo na vratima ili vratnim oblogama.

3. Zidovi

Podna krpa odlično može poslužiti da očistite i unutarnje zidove. Pričvrstite suhu krpu za dugački štap i pritisnite je uz prašnjave zidove. Tako ćete ukloniti prašinu, paučinu i kukce.

4. Telefon i daljinski

Daljinski upravljač televizora prekriven je brojnim klicama i mrtvim stanicama kože ako ga ne čistite redovito. Jednom tjedno obrišite ga maramicom ili sprejem na bazi 70 postotnog alkohola. Zatim temeljito osušite površinu. Jednako tako redovito čistite telefon dezinfekcijskim maramicama sa 70 posto izopropilnog alkohola ili dezinfekcijskim sprejem (pošpricanim na krpu, a ne izravno na telefon).

5. Držač četkice za zube

Istraživanje javnozdravstvene organizacije NSF International pokazalo je da 64 posto držača/čaša četkica za zube sadrži plijesan i kvasac, u usporedbi s 27 posto daski za WC. Redovito perite čašu u kojoj držite četkice za zube. A i njih možete ponekad uroniti u antiseptičko sredstvo za ispiranje usta jer sadrži različite aktivne sastojke, poput alkohola, mentola i eukaliptola, koji mogu ubiti sve bakterije.

6. Četke za kosu

Čak i ako izvadite kosu iz četki i češlja za kosu, trebali biste ih isprati u toploj vodi i sapunu kako biste se riješili ostataka od vaših proizvoda za kosu. Možete ih preko noći i ostaviti umočene u toplu vodu i sodu bikarbonu.

7. Kuhalo za vodu

Kamenac koji se nakupi u kuhalu za vodu uglavnom svi primijetimo, no najčešće nismo toliko vrijedni da ga redovito čistimo. No, ne bi trebali izbjegavati jednostavno i učinkovito čišćenje tako da svako malo napunite spremnik jednakim dijelovima vode i octa. Uključite kuhalo i ocat će očistiti sav kamenac. Potom još jednom "skuhajte" lonac obične vode kako biste uklonili tragove octa.

8. Jastuci

Jastuke bi, prema nekima, trebao prati svaka četiri mjeseca. Stavite jastuk u perilicu na blagi ciklus s toplom vodom kako biste uklonili mrtve stanice kože i znoj. A prilikom sušenja dodajte nekoliko čistih teniskih loptica da ubrzate sušenje i spriječite "zamatanje" krajeva jastuka.

9. Madrac

Unatoč tome što je prekriven plahtom i madrac se zaprlja. Dobro ga je povremeno usisavati i očistiti sve mrlje koje se pojave. Prozračivanje na otvorenom na suncu nekoliko sati također može učiniti čuda za uklanjanje bilo kakvih mirisa.

10. Zavjese za tuširanje

Zavjesa za tuš privlači sve vrste plijesni i još mnogo drugih bakterija u vlažnom okruženju, pa je najbolje svako malo dobro je obrisati sodom bikarbonom. Možete napraviti i vlastitu otopinu za čišćenje tako da pomiješate vodu, sodu bikarbonu i sok limuna. Ne zaboravite očistiti i police na kojima držite sredstva za tuširanje.

11. Četka za WC

Četke za WC obavljaju prljav zadatak, a pomisao na ono što je ostalo na toj četki može izazvati mučninu. Zato i nju perite te stavite na dno spremnika četke sredstvo za pranje školjke. Ne samo da će pomoći da očistite školjku, već će dezinficirati i četku za WC.

12. Unutrašnjost ormara

Sljedeći put kad budete imali veliko čišćenje, nemojte zaboraviti očistiti i unutrašnjost ormara. Kada izvadite robu začudit ćete se koliko unutra može biti prašine. Jednom godišnje (ili jednom u sezoni) obrišite police u ormaru i prozračite ga.

13. Vanjska svjetla

Kao i sve drugo na otvorenom, i vanjska rasvjetna tijela se zaprljaju. Stvorite naviku njihova čišćenja barem jednom godišnje, a češće provjeravajte ima li gnijezda štetnika.

Naime, toplina koju pružaju vanjska svjetla može biti idealno okruženje za miševe i druge glodavce.

14. Kuhinjski sudoper

Osjetite li neki neugodan miris iz sudopera, vjerojatno je zaostalo nešto kućnih otpadaka. Obavezno spužvicom i sredstvom za čišćenje izribajte sudoper, a zatim u odvod uspite vrelu vodu u koju ste prethodno namočili kore citrusa.

15. Kanta za smeće

Naravno, obložite je vrećom za smeće, ali to ne znači da je kanta za smeće bez klica. Zahvaljujući curenju iz vreće za smeće, svašta se zadržava na dnu kante. Svaki put kada izvadite smeće, poprskajte unutrašnjost kante za smeće dezinficijensom. Jednom mjesečno temeljito je isperite izbjeljivačem i vrućom vodom.

16. Prozorska klupica

Mnogi klizni prozori imaju rupe na vanjskom dnu okvira kako bi isušili kišnicu. Rupe se mogu začepiti kukcima i krhotinama. Da biste ih očistili, ugurajte žicu u rupu ili je očistite usisivačem. Ne zaboravite oprati i klupice na prozorima.

17. Kupaonski ispušni ventilator

Kućna prašina i vlaga stvorit će sloj prljavštine na ispušnim ventilatorima u kupaonici. Srećom, rešetke ventilatora lako se čiste. Zgrabite rub poklopca i povucite prema dolje. Rozetu dobro operite.

18. Tipkovnica računala

Osim klica na rukama, tipkovnica sakuplja ostatke hrane, kosu i mrtve stanice kože. Ne vjerujete? Samo okrenite tipkovnicu naopačke i vidjet ćete što je sve iz nje izašlo. Usisajte je s vremena na vrijeme i upotrijebite štapić za uši umočen u malo alkohola kako biste očistili prostor između tipki.

19. Zavojnice hladnjaka

Kada ste zadnji put čistili iza hladnjaka, uključujući zavojnice? Povremeno čišćenje zavojnica, bit će dovoljno svakih šest mjeseci, traje samo nekoliko minuta, ali može pomoći u smanjenju računa za struju, a istovremeno produžiti vijek trajanja hladnjaka.

20. Ispod hladnjaka

Prostor između vašeg hladnjaka i poda magnet je za kosu kućnih ljubimaca, prašinu, mrvice hrane i druge sitnice, npr. komadiće stakla razmijene čaše. A ako predugo ostaje bez čišćenja, taj će prostor privući mrave i druge štetnike te postati izvor neugodnih mirisa. Kako biste si olakšali čišćenje poda ispod hladnjaka, na staru kuhaču stavite mokru krpu za čišćenje i očistite sa svih strana.

21. Perilica rublja

Znamo da redovito perete odjeću, ali jeste li znali da i sama perilica treba redovito čišćenje? Jednom mjesečno pokrenite prazan bubanj samo s vodom i izbjeljivačem. Također vrata bubnja prebrišite nakon svakog pranja veša jer je guma na vratima posebno sklona skupljanju nečistoća, plijesni i neugodnim mirisima.

22. Vakuumski filtar usisivača

Vrećicu za prljavštinu u usisivaču praznimo, ali zaboravimo očistiti filter usisivača. Nagomilana prašina može dovesti do preopterećenog motora.

23. Aeratori slavina

Aeratori se nalaze na gotovo svakoj slavini, a ako se protok vode usporava ili postaje neravnomjeran, obično su uzrok začepljenja unutar aeratora. Lagano ga je skinuti i oprati.

24. Gornje površine namještaja

Ono što nam nije u vidnom polju često zaboravimo očistiti, a najbolji su primjer gornje površine ormara, kuhinjskih ormarića i lusteri.

25. Metle i partviši

Iako ih svakodnevno koristimo za uklanjanje prašine, koliko često čistimo svoje metle i partviše? Trebalo bi ih prati barem jednom tjedno tako da ih umočimo u vodu sa sapunicom i dodamo malo izbjeljivača. Ostavimo desetak minuta namočene, isperemo i pustimo da se potpuno osuše prije spremanja.

Linker
19. travanj 2024 09:17