FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
bez glutena

Proso snižava kolesterol, dobro djeluje na probavu, pomaže kod mršavljenja - evo kako ga pripremiti

Organizam opskrbljuje dragocjenim ugljikohidratima, proteinima, mastima, a ponajviše mineralima: magnezijem, silicijem, fosforom i željezom


Proso je žitarica koja ne sadrži gluten i poznata je po svom alkalnom djelovanju. Snižava kolesterol, dobro djeluje na probavni sustav, pomaže kod mršavljenja, sprečava anemiju i odličan je izvor energije. Naš organizam opskrbljuje ponajviše mineralima: magnezijem, silicijem, fosforom i željezom. Osim toga, čisti bakterije iz crijevne flore, a može pomoći i kod čira na želucu. Konzumiranjem prosa organizam se čisti od toksina te se povećava njegova alkalnost.


KAKO GA PRIPREMITI

1. Ostavite ga da se oko pet sati namače u hladnoj vodi.

2. Kašu potom kuhajte i po potrebi dodajte još vode i sitno nasjeckanog povrća za juhu.

3. Kad je kaša kuhana, možete joj dodati i malo vrhnja.


JESTE LI ZNALI?

Brašno od prosa, kao ni proso, ne sadrži gluten, bogato je silicijevom kiselinom, koja je odlična za rast i zdravlje kože, kose, zuba i noktiju. Sadrži i priličnu količinu željeza te nešto manje količine magnezija, silicija i fosfora. Koristi se za pripremu pekarskih proizvoda, kolača i palente. U 100 grama ima 358 kalorija.

Linker
16. travanj 2024 05:53