FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
HINA
HINA
studija

Promjene slične Alzheimeru uočene u mozgu pacijenata oboljelih od covida-19

07. veljača 2022.
Ako se slične promjene događaju u mozgu pacijenata s blažom bolešću, to bi moglo pomoći objasniti "moždanu maglu" povezanu s dugotrajnim covidom


Ljudi koji umru od teškog covida-19 imaju abnormalnosti u mozgu koje nalikuju promjenama uočenim kod Alzheimerove bolesti - nakupljanje proteina karakteristično za tu bolest, otkrile su male studije.

Kod Alzheimerove bolesti dolazi do nakupljanja bjelančevina tau unutar moždanih stanica i abnormalne količine proteina beta-amiloida koji se nakuplja u amiloidne plakove.

Na Sveučilištu Columbia, dr. Andrew Marks i suradnici proučavali su mozgove 10 pacijenata oboljelih od covida-19 i pronašli defekte u proteinima zvanim rianodinski receptori koji kontroliraju prolaz kalcija u stanice. U Alzheimerovoj bolesti, defektni rijanodinski receptori povezani su s akumulacijom proteina tau u takozvana neurofibrilarna klupka. Ta su klupka bila prisutna u visokim razinama u mozgu pacijenata oboljelih od covida-19, izvijestio je tim iz Kolumbije u časopisu Alzheimer's & Dementia.

Drugi znanstveni timovi tražili su i pronašli abnormalne razine amiloida u mozgu pacijenata oboljelih od covida-19, prema nerecenziranim studijama objavljenim na bioRxiv i na poslužitelju časopisa Lancet.


U svim studijama pacijenti su imali najteže oblike covida-19

Ako se slične promjene događaju u mozgu pacijenata s blažom bolešću, to bi moglo pomoći objasniti "moždanu maglu" povezanu s dugotrajnim covidom, rekao je Marks. Pacijenti s teškim oblikom covida-19 mogli bi biti pod većim rizikom od demencije kasnije u životu, ali prerano je znati, dodao je.

Njegov savjet: Uzmite booster cjepivo i izbjegavajte virus.

"Ako dobijete covid-19, vjerojatno nećete umrijeti, ali još uvijek ne znamo puno o dugoročnim učincima."

Teme
Linker
04. srpanj 2022 20:42