Otiđite liječniku ako su simptomi na jeziku neobjašnjivi, ozbiljni, ako traju više dana bez znakova poboljšanja.
 Getty Images
Kada se obratiti liječniku

Promjene na jeziku mogu ukazivati na preaktivnu štitnjaču, anemiju, pa čak i na rak i leukemiju

Bolovi u cijelom jeziku ili u određenim točkama, bijele ili crvene mrlje, dlakav izgled jezika, žarenje - što izaziva te i druge pojave na ovom važnom mišiću

Jezik je mišićni organ koji nam služi pri jedenju, gutanju i govorenju te za osjet okusa. Kao i na svakom dijelu tijela, i na jeziku se mogu manifestirati određeni simptomi.

To mogu biti:

  • promjene u sposobnosti osjeta kiselog, slanog, ljutog i slatkog okusa
  • djelomičan ili potpun gubitak osjeta okusa
  • teškoće u pomicanju jezika
  • oticanje jezika
  • promjene u boji jezika - bijela, sjajno ružičasta, smeđa ili crna područja na jeziku
  • bolovi u cijelom jeziku ili u određenim točkama
  • žarenje cijelog jezika ili nekih dijelova
  • bijele ili crvene mrlje, često bolne
  • dlakav izgled jezika


Uzroci problema

Osjećaj žarenja može se pojaviti kod žena u postmenopauzi. Javlja se i nakon iritiranja, primjerice cigaretnim dimom.

Sjajno ružičasta boja jezika najčešće je izazvana manjkom željeza, folne kiseline ili vitamina B12. Uzrok može biti i alergijska reakcija na gluten

Bijeli jezik uglavnom je posljedica pušenja, pijenja alkohola i loše oralne higijene. Bjelkaste linije ili mrlje mogu biti znak upalne bolesti lichen planus. Smatra se da nastaje zbog nenormalnog imunosnog odgovora koji se može javiti zbog genetske sklonosti ili kod oboljelih od hepatitisa C ili kod alergičara. Mogu je potaknuti i neki lijekovi (primjerice beta-blokatori, nesteroidni protuupalni lijekovi...)

Dlakavi jezik zapravo je odraz nedovoljnog uklanjanja odumrlih površinskih stanica sluznice, a najčešće je nuspojava terapije antibioticima. Može se javiti i ako osoba puno puši, pije puno kave ili koristi previše vodice za ispiranje usta.

Bolove u jeziku izazivaju ponajviše ozljede i upale. Manje infekcije na jeziku nisu rijetkost. Ako se ugrizete za jezik, može se na tom mjestu razviti vrlo bolna upala koje traje i po nekoliko dana.

Još jedan čest uzrok bolova u jeziku i području oko njega su afte. To su male, žute ili bijele, vrlo bolne i neugodne upaljene izbočine koje se mogu javljati i bez očiglednog razloga. Njihov uzročnik nije virus herpesa. Neki mogući uzroci su ozljede, neki sastojci u zubnim pastama i vodicama za usta, alergije na hranu, nedostatak nekih nutrijenata... No, u najvećem broju slučajeva uzrok je nepoznat. Bolove u jeziku mogu izazvati i herpes, anemija, nošenje zubne proteze, tumori, ali i neuralgija. To je stanje kod kojeg je oštećen živac i izaziva vrlo ozbiljne bolove. Nekada se ne može otkriti uzrok neuralgije, no potaknuti je mogu starenje, multipla skleroza, dijabetes, tumori, infekcije.

Uzrok natečenog jezika može biti Downov sindrom, rak na jeziku, preaktivna štitnjača, leukemija, anemija, upala krajnika, rijetki Beckwith-Wiedemannov sindrom kod kojeg je poremećena regulacija rasta. Vrlo iznenadno i naglo oticanje jezika vjerojatno je snažna alergijska reakcija koja može ometati disanje. To je po život opasno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.


Kućna rješenja

Pravilnom oralnom higijenom spriječit ćete i ublažiti neke probleme s jezikom. Četkajte zube redovito, ne zaboravite iščetkati i jezik, zube čistite i zubnim koncem kako biste smanjili mogućnost nakupljanja ostataka hrane, a time i upala u ustima. Redovito idite na stomatološke preglede.

Kod afti ili manjih upala izbjegavajte vruću i začinjenu hranu, jedite samo mekanu hranu, hladite ledom upaljeno mjesto, ispirite usta toplom slanom vodom ili toplom vodom u kojoj ste rastopili sodu bikarbonu, koristite bezreceptna sredstva iz ljekarni. Ako nema poboljšanja u dva tjedna, obratite se liječniku.

Kada se obratiti liječniku

Liječniku pođite i ako su simptomi na jeziku neobjašnjivi, ozbiljni, ako traju više dana bez znakova poboljšanja. To uključuje:

● prijašnje upale ili ranice koje su se pogoršale

● česte upale ili afte ili one koje se stalno javljaju na istom mjestu

● česte ili ponavljajuće bolove

● smetnje koje traju dulje od dva tjedna

● bolove i druge smetnje koje ne prolaze nakon tretiranja bezreceptnim lijekovima i kućnim mjerama

● probleme na jeziku praćene visokom temperaturom

● teškoće pri jedenju i pijenju

Linker
05. ožujak 2024 20:55