SHUTTERSTOCK
studija

Prometna buka može povisiti krvni tlak

Osobe koje su imale visoku izloženost i prometnoj buci i zagađenju zraka imale su najviši rizik za hipertenziju

Ako dosad niste razmišljali o preseljenju izvan grada, možda će vas rezultati novog istraživanja provedenog na sveučilištu u Pekingu navesti na to. Naime, kineski su znanstvenici otkrili da život pored bučne prometnice može dovesti do razvoja hipertenzije i srčanog udara.

Visoka izloženost

Analizirali su podatke više od 240.000 osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu u dobi od 40 do 69 godina koje na početku studije nisu imale povišeni krvni tlak. Osam godina kasnije provjerili su njihove ažurirane podatke kako bi vidjeli jesu li razvili hipertenziju te koliko je ona povezana s bukom kojom su bili okruženi. Otkrili su ne samo da osobe koje žive blizu prometne buke imaju veći rizik za razvoj hipertenzije nego i da taj rizik raste paralelno s količinom buke kojoj su svakodnevno izloženi.

Osobe koje su imale visoku izloženost i prometnoj buci i zagađenju zraka imale su najviši rizik za hipertenziju, što upućuje na to da i zagađenje ima utjecaja u nastanku te bolesti koja može dovesti do srčanog i moždanog udara i zatajenja srca.

Linker
20. travanj 2024 16:04