Uz redovito vježbanje, puno hodanja i zdravu prehranu, probajte čim više biti na suncu kako bi vaše srce bilo zdravije.
 Foto: iStock
Novo istraživanje

Prognoza srčanog zdravlja ovisi o razini vitamina D

Stručnjaci su otkrili kako mjerenje razina ukupnog vitamina D i bioraspoloživog vitamina D pokazuje najveću preciznost u predviđanju rizika za srčane tegobe.

Rizik od srčanog ili moždanog udara, zatajenja srca i ostalih krvožilnih bolesti mogao bi se predvidjeti mjerenjem dvaju komponenti vitamina D, sugerira istraživanje provedeno na Intermountain Medical Center Heart Instituteu u Salt Lake Cityju. Voditeljica istraživanja dr. Heidi May, kardiovaskularna epidemiologinja, s kolegama je otkrila da će osobe s niskim razinama ukupnog vitamina D i bioraspoloživog vitamina D (vitamin D koji je apsorbiran u krv, ali nije se povezao s okolnim proteinima) vjerojatnije imati slabije kardiovaksularno zdravlje. Rezultati istraživanja predstavljeni su na nedavnom znanstvenom skupu američkih kardiologa u Chicagu.

Mogućnost utjecaja

U sklopu istraživanja analizirane su razine vitamina D kod 4.200 osoba u dobi između 52 i 76 godina. Oko četvrtine njih imalo je dijabetes, a oko 70 posto neku krvožilnu bolest. Stručnjaci su se fokusirali na mjerenje razina različitih metabolita vitamina D (elemenata vitamina koji nastaju u metaboličkim procesima) i utvrđivali jesu li povezani s budućim srčanim problemima. Kako znanstvenici kažu, samo 10 do 15 posto ukupnog vitamina D ima sposobnost utjecati na ciljane stanice u metaboličkim procesima, a većina metabolita vitamina D veže se s određenim proteinima. U timu kažu da je važno procijeniti razmjere tih 'nevezanih' metabolita - kao što je bioraspoloživi vitamin D - jer mogu djelovati na ciljane stanice.

Najveći rizik

Na temelju tih analiza znanstvenici su otkrili da mjerenje razina ukupnog vitamina D i bioraspoloživog vitamina D pokazuje najveću preciznost u predviđanju rizika za srčane tegobe. Drugim riječima, u istraživanju su osobe s niskim razinama ukupnog i bioraspoloživog vitamina D imale najveći rizik za srčani i moždani udar, zatajenje srca, čak i za smrt uzrokovanu kardiovaskularnim bolestima, u usporedbi s ljudima koji su imali visoke razine tih vitamina.
“Ovo je prvo istraživanje koje ispituje povezanost metabolita vitamina D i srčano-krvožilnog zdravlja. A o procjeni količine upotrebljivog vitamina D u organizmu ovisit će propisivanje vitamina D i količina koja će se propisati. Naravno, za to su potrebna daljnja istraživanja.” - komentirala je rezultate dr. May.

U kojim se sve namirnicama nalazi vitamin D, te koje sve bolesti može spriječiti i/ili liječiti, čitajte u našoj rubrici Tražim.

Linker
19. travanj 2024 07:17