FOTOGRAFIJE: LAYLABIRD GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

Problemi s probavom: Koji biljni preparati mogu spriječiti zatvor?

Preporučuje se unošenje namirnica s vlaknima, primjerice uzimanje mljevenih sjemenki lana s većom količinom vode uz svaki obrok ili pšenične mekinje, ili npr. suhe šljive ili sirup od šljiva

Zanima me koje bi biljne preparate trebalo uzimati da se spriječi opstipacija?

Maja Z., Karlovac

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"U pitanju ne navodite dob, eventualne bolesti i prehrambene navike te je li vaš problem povremen ili trajan. Izostanak svakodnevnog pražnjenja crijeva ne mora značiti opstipaciju niti potrebu za uzimanjem preparata. Broj i učestalost stolica variraju od osobe do osobe, a redovitom stolicom smatra se od 2-3 puta dnevno do 2-3 puta tjedno. Problem treba rješavati ako se radi o rijetkom pražnjenju crijeva, osjećaju nepotpunog pražnjenja te ako postoji napinjanje i pritisak prilikom pražnjenja. Potrebna je prije svega korekcija u prehrani, znači izbjegavanje obrađene hrane (suhomesnati proizvodi i sl.), smanjenje unosa rafiniranih ugljikohidrata i mesa, a povećanje unosa integralnih žitarica, voća i povrća koji obiluju vlaknima te fermentiranih mliječnih proizvoda.

Vlakna i voda

Preporučuje se unošenje namirnica s vlaknima, primjerice uzimanje mljevenih sjemenki lana s većom količinom vode uz svaki obrok ili pšenične mekinje, ili npr. suhe šljive ili sirup od šljiva. Ako svakodnevnom prehranom ne unosimo dovoljno vlakana iz povrća i voća, može se uzeti indijski trputac - Psyllium (to je topivo vlakno koje se koristi kao blagi laksativ u slučajevima kroničnog zatvora), ali ne preporučuje se korištenje duže od tjedan dana. Čajevi ili tablete koji sadrže senu ili krkavinu (Frangula) kontaktni su laksativi, potiču peristaltiku crijeva i vrlo su djelotvorni, ali se koriste ograničeno, preporučuju se samo za akutna stanja."

Linker
25. travanj 2024 07:59