FOTOGRAFIJE:
upozoravajući rezultati

Probir žena u Zagrebu na povećani kardiovaskularni rizik: ‘Ne odgađajte preglede i pripazite na simptome koje vam tijelo šalje‘

Cilj akcije Zaklada Hrvatska kuća srca jest potaknuti žene na brigu o vlastitom zdravlju, ali i za svaku od njih procijeniti rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti. Visok rizik za kardiovaskularni incident utvrđen je za njih 0,82 posto, a umjeren za 8,6 posto


KAMPANJA ŽENA I SRCE

Kod visokih 75,92 posto Zagrepčanki starijih od 45 godina, sudionica probira na povišeni kardiovaskularni rizik, utvrđene su povišene vrijednosti ukupnog kolesterola, a kod njih 78,37 posto povišene vrijednosti LDL (tzv. lošeg) kolesterola. Preliminarni su to podaci prvog dijela istraživanja provedenog u sklopu javnozdravstvene edukativne kampanje „Žena i srce” koju je lani pokrenula Zaklada Hrvatska kuća srca kako bi skrenula pozornost na činjenicu da su kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti kod žena.

Bolesti srca još se najčešće smatraju bolestima muškaraca, iako rezultati brojnih istraživanja, posebno onih provedenih u SAD-u, govore da žene nisu pošteđene, naprotiv - bolesti srca vodeći su uzrok smrti kod žena. Upravo su zbog toga pokrenute brojne kampanje u svijetu kako bi osvijestile javnost, a poglavito žene, o važnosti rane dijagnostike bolesti srca i krvnih žila.


Jednostavan test

- Pokrenute su, primjerice, kampanje GO RED FOR WOMEN i EVERY80SECONDS, a kampanja „Žena i srce” naš je doprinos svjetskoj inicijativi kojom se želi smanjiti broj žena koje svake godine umiru od srčanožilnih bolesti - izjavila je dr. Ivana Portolan Pajić, inicijatorica i voditeljica kampanje.

image
Dr. Ivana Portolan Pajić, inicijatorica i voditeljica kampanje i akademik Davor Miličić na pokretanju kampanje „Žena i srce”
FOTOGRAFIJE: GMD

Jedna od prvih aktivnosti organiziranih u okviru kampanje je utvrđivanje rizika za kardiovaskularni incident (srčani infarkt, zatajenje srca) jednostavnim testom iz krvi na visokoosjetljivi troponin I. Osim određivanja troponina, laboratorijski su određivani i lipidogram (ukupni kolesterol, HDL, LDL, trigliceridi), hs CRP (visokoosjetljivi C reaktivni protein) te HbA1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi tijekom protekla tri mjeseca) za žene starije od 45 godina i to za one koje nemaju dijagnosticiranu srčanu bolest, kao i one s izraženim čimbenikom rizika (visoki tlak, debljina, ovisnost o nikotinu, pozitivna obiteljska anamneza). Cilj je bio potaknuti žene na brigu o vlastitom zdravlju, ali i za svaku od njih procijeniti rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti. Laboratorijske pretrage provedene su u suradnji s Poliklinikom za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana.


Upozoravajući rezultati

Već su preliminarni podaci prve skupine od 245 žena (ukupno će biti testirano oko tisuću žena) opravdali provođenje ovog probira, jer je visok rizik od razvoja kardiovaskularnog incidenta utvrđen za njih 0,82 posto, a umjereni rizik za 8,6 posto.

Osim upozoravajućih već navedenih rezultata mjerenja kolesterola, kod 25,31 posto sudionica utvrđen je povišen visokoosjetljivi CRP, a kod 13,47 posto povišen acetilirani hemoglobin.

- Određivanje lipidograma uobičajeno je u sklopu probira kardiovaskularnih bolesti, pa je logično uvršteno i u ovaj projekt. Međutim, njegova je važnost sada još i veća, jer je 1. travnja ove godine stupila na snagu uredba Komisije EU o ograničenju unosa industrijskih transmasnih kiselina (i-TMK) na manje od 2 grama tih masti na 100 grama masti u prehrani. Poznato je da je unos i-TMK usko povezan s razvojem kardiovaskularnih bolesti, naime, te masti povisuju razinu LDL kolesterola, a snižavaju razinu HDL kolesterola. Učestali unos hrane koja sadrži i-TMK značajno povećava rizik od kardiovaskularnog pobola, tako da je dnevni unos i-TMK od 5 grama, što predstavlja samo dva posto ukupnog energetskog unosa, povezan s porastom rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti za čak 23 posto - rekao je izv. prof. dr. sc. Goran Krstačić.


Ne odgađajte preglede!

Organizatori se nadaju da će i ovom akcijom pridonijeti ranom otkrivanju kardiovaskularnih bolesti, boljim ishodima liječenja i boljoj kvaliteti života.

- Htjeli smo skrenuti pozornost ženama koje su prema dobi u potencijalno rizičnoj skupini da ne odgađaju preglede. U protekloj godini koja je bila u znaku pandemije koronavirusa, mnoge su bolesti stavljene u „drugi plan” te se zdravstveni djelatnici boje porasta broja oboljelih zbog odgađanja preventivnih pregleda - rekla je I. Portolan Pajić te istaknula: - Naša poruka je jasna - ne odgađajte preglede i provjerite svoje kardiovaskularno zdravlje!


Drugačiji simptomi

Analiza smrtnosti po spolu iz 2019. godine pokazuje da je od ukupno umrlih žena 47,9 posto (12.673 žene) umrlo od kardiovaskularnih bolesti. Među ukupno umrlim muškarcima od kardiovaskularnih bolesti umrlo je 36,9 posto (9.347). Kod žena se bolesti srca češće javljaju nakon 55. godine života, a iako žene ne doživljavaju srčani udar češće od muškaraca ipak više žena umire od bolesti srca. Poznata je činjenica da su žene u mlađoj dobi djelomično zaštićene od rizika srčanog udara spolnim hormonima, no nakon menopauze zaštita nestaje.

Općenito su simptomi srčanog udara kod žena drugačiji i suptilniji nego kod muškaraca, pa se ponekad i ne prepoznaju na vrijeme. Kod žena se rjeđe javlja simptom izrazite boli u prsima, češće je prisutan osjećaj pritiska ili blage nelagode u prsima te bolovi u drugim dijelovima tijela (trbuh, ramena, ruke) te mučnina, povraćanje, nedostatak daha, vrtoglavica i slabost.

Linker
25. travanj 2024 08:01